Finansijska podrška za prepoznatljivost juga na tržištu

INVESTICIJE  
Finansijska podrška za prepoznatljivost juga na tržištu

SJAJNE VESTI IZ BELE PALANKE

U cilju ekonomskog i socijalnog razvoja jugoistoka i jugozapada naše zemlje i davanja doprinosa u prepoznatljivosti firmi i zadruga iz ovih krajeva naše zemlje, Evropski progres je nosilac projekta finansijske podrške lokalnim privrednim subjektima. Naime, ovaj projekat, predstavljen svim zainteresovanim stranama od strane Upravnog odbora Evropskog progresa 1. marta u Beloj Palanci, podrazumeva pružanje finansijske i logističke podrške malim i srednjim preduzećima i zadrugama. Za mala i srednja preduzeća Evropska unija i Vlada Švajcarske, posredstvom Evropskog progresa, su opredelili sredstva u iznosu od 78.000 evra za uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta i bezbednosti hrane, kao što su ISO 9001, HALAL, HACCP, ISO 22000 i drugi. Sve to u cilju stvaranja potencijala za rast poslovanja i izvoza i unapređenje kvaliteta proizvoda i usluga i njihove prepoznatljivosti na evropskom tržištu. Ovim projektom su obuhvaćena preduzeća iz 34 opštine ovog dela Srbije.
Pored toga, obezbeđena su sredstva u iznosu od 80.000 evra za 32 poljoprivredne zadruge i udruženja kako bi se unapredilo i osavremenilo njihovo poslovanje kroz studijske posete neke od zemalja članica Evropske unije. Oni koji se pokažu kao najuspešnije proizvođačke grupe će potom biti u prilici da se kandiduju za finasiranje projekta koji treba da im omogući uvođenje inovacija ili širenje tržišta.
Iz istih izvora je obezbeđeno 44.000 evra za brendiranje četiri poljoprivredna proizvoda putem registracije zaštite geografskog porekla, a opet sa ciljem veće prepoznatljivosti proizvoda i bolje tržišne pozicije.
Inače, Evropski progres je trenutno jedan od najvećih razvojnih projekata u našoj zemlji, koga finansiraju dva donatora: EU i Vlada Švajcarske i čiji su projekti namenjeni isključivo za 34 lokalne samouprave juga Srbije. Pored finansijske, podrška se ogleda i u pružanju tehničkih i savetodavnih usluga.
Koja će preduzeća, zadruge ili udruženja dobiti priliku da se kandiduju u okviru gore navedenih projekata zavisiće od lokalnih samouprava i njihove organizovanosti izbora.
Zato se nadamo da nadležne lokalne institucije neće propustiti priliku da kandiduju ono najbolje iz svog okruženja i da će iskoristiti ovu sjajnu priliku za unapređenje kvaliteta života i rada svojih sugrađana. Oni to sigurno zaslužuju!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login