Zoran Pešić Sigma dobitnik nagrade „Slaviša Nikolin Živković“

KNJIŽEVNOST, NAGRADE  
Zoran Pešić Sigma dobitnik nagrade „Slaviša Nikolin Živković“

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Tročlani žiri za dodelu nagrade „Slaviša Nikolin Živković“, u sastavu Snežana Božić, Željko Mitić i Aleksandar Kostadinović, imao je zadatak da se opredeli za najbolji neobjavljeni rukopis iz oblasti poezije, proze, drame i esejistike.

Na sednici održanoj 3. aprila 2017. godine žiri je, nakon pažljivog razmatranja rukopisa koji su se našli u užem izboru, doneo jednoglasnu odluku da nagrada „Slaviša Nikolin Živković“ bude dodeljena Zoranu Pešiću Sigmi za neobjavljenu zbirku priča Strovalija, priče o mestu sa koga propada naša poslednja nada.

OBRAZLOŽENJE

Knjiga priča Zorana Pešića Sigme komponovana je kao trodelni mozaik. Sklopljen je od tekstova raznovrsnih narativnih strategija, tematskih težišta i metafizičkih kvaliteta, nudeći se čitaocima kao nadasve uzbudljivo štivo – iznenađujuće, na momente ekscesno. Zajednička nit koja povezuje mnoštvo heterogenih, između i unutar sebe teško uskladivih pripovednih svetova (počev od onih stvarnosnih preko ludičkih do fantastičkih), jeste simbolički topos „Strovalije“ ‒ mesta individualnog poraza Pešićevih junakâ, ali i konačnog ishoda savremenih civilizacijskih tokova. Eksperimentisanje pripovednim tehnikama, fantastika, kao i sasvim jasni intertekstualni signali dozvoljavaju da se rukopis Zorana Pešića Sigme pročita i kao svojevrstan omaž književnom delu Slaviše N. Živkovića.

U najužem izboru za nagradu bili su još:

– rukopisi Ljiljane Marković (zbirka pesama Nagodimo se, reče Nedoba) i
– rukopisi Kaje Pančić Milenković (zbirka pesama U dva koraka).

Novouspostavljenu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“, koja se sastoji od povelje i objavljivanja nagrađenog rukopisa, svojim članovima dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. Laureatu Zoranu Pešiću Sigmi nagrada će biti uručena tokom maja 2017. godine, na promociji knjige Strovalija, priče o mestu sa koga propada naša poslednja nada.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login