Toplana na biomasu uskoro u Rekovcu

INVESTICIJE, UREĐENJE SELA  
Toplana na biomasu uskoro u Rekovcu

SJAJNE VESTI IZ REKOVCA

U Rekovcu bi uskoro trebala da bude završena izgradnja Gradske toplane na bio-masu. Ovo će biti prva toplana u Srbiji koja će koristiti drvni otpad i bio-masu za zagrevanja prostorija, a završetkom izgradnje druge faze moći će da proizvodi i električnu energiju.

Po završetku izgradnje prve faze Toplane u planu je da se na nju priključe javni objekti i škole koje se nalaze u blizini kotlarnice, između Doma zdravlja i Poljoprivredno-veterinarske škole. Izgradnja druge i treće faze toplane će omogućiti svim zainteresovanim domaćinstvima i javnim objektima da se povežu na centralni sistem grejanja.

„U toku su radovi na povezivanju s kanalizacijom, vodovodom, električnom energijom. Radovi su pokrenuti u drugoj polovini godine i malo vremenski uslovi pomeraju rokove, ali biće sve gotovo u jednom optimalnom roku. U drugoj fazi, toplana bi trebalo da bude jačine oko četiri megavata i osim za grejanje, koristila bi se za proizvodnju električne energije. U trećoj fazi, Toplana bi imala jačinu šest megavata i podrazumevala bi priključivanje zainteresovanih domaćinstva“ – objašnjava Predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević.

Kako se dobija bio masa?
To su uglavnom ostatci iz poljoprivrede (granje, ostaci od rezanja voća i vinove loze i drugo), otpaci od drveta, životinjski otpad a čak će se upotrebljavati brzo rastuće alge i trave. Sav prikupljeni otpad se melje u mlinu predviđenim za tu namenu i iz njega se dobija čvrsta bio-masa koja će se koristiti u toplanama. Mlin za ovu namenu je nabavljen, a otpad će se skupljati u okolini opštine Rekovac.

Ovo je ujedno i najjeftiniji energent koji se može koristiti u ovom trenutku. Kakvo će biti interesovanje građana za ovaj vid grejanja zavisiće prvenstveno od cene, a iz gradske firme Topling poručuju da će obezbediti najbolje i najpovoljnije uslove za građane.

Koje su prednosti korišćenja grejanja na drvni otpad i bio-masu?
Cena grejanja je jeftinija, grejanje je kvalitetnije, ne kupuju se ni drva ni ugalj, prostorije su čistije i ne moraju se često krečiti. Pored ovih postoje još mnogo drugih podognosti, a sve to je prednost jer bio-masa predstavlja obnovljiv izvor energije za zagrevanje prostorija.

Objekat se gradi u sklopu privatno javnog partnerstva sa firmom Topling grejanje. Vrednost investicije u prvoj fazi je oko 55 miliona dinara, od čega je ta firma izdvojila 35 miliona za opremu i cevi za toplovod, a opština je finansirala izgradnju kotlarnice, infrastrukturne radove i toplovod.

Ovaj projekat je trebao da započne aprila 2013. godine, kada su data obećanja da će, od naredne grejne sezone, početi sa radom toplana na bio-masu u Rekovcu. Te godine Opština Rekovac je nakon sprovedenog postupka javne nabavke i studije opravdanosti, sklopila sa investitorom „Topling grejanje“ iz Beograda ugovor za izgradnju gradske toplane. Zašto nije došlo do realizacije projekta te 2013. godine ne znamo. Obećanje je bilo da će radovi početi u junu i da će biti završeni dosredine oktobra. U svakom slučaju ovaj rok je izgledniji pa se nadamo ad će građani rekovca imati priliku da prvi oprobaju ovakav vid grejanja.

Toplana bi trebala da zaposli od 4.000 do 6.000 radnika, ali će mnogo više ljudi biti angažovano na prikupljanju bio-mase i prevozu u skladište toplane.

Nadamo se da se neće ponoviti 2013. godina i da će toplana uskoro početi sa grejanjem.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login