Vizualizator na nekoliko lokacija u Beogradu

DOGAĐAJI, IZLOŽBE  
Vizualizator na nekoliko lokacija u Beogradu

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

U četvrtak, 19. novembra 2015. godine otvoren je treći po redu festival fotografije „Vizualizator“. Svečano otvaranje je bilo zakazano u 19 časova u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu. Zainteresovani su mogli već od 17 časova prsustvovati tribini „Tabloidna fotografija“ koja je imala za cilja da istraži prestižne tabloidne fotografije svugde u svetu pa i kod nas, kao i njen efekat na društvo, informisanje i kulturne obrasce.

Samo otvaranje trećeg „Vizualizatora“ započelo je izložbom Edvarda Kitinga. Ovaj umetnik je dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju. Posebnost večeri je bila Edvardova kontraverzna izložba pod nazivom „Apart from the light“. 

Ono što je intersantno jeste to da će treći Vizualizator biti održan na više lokacija u Beogradu i to UK Parobrodu, Vuk Karadžić, Palilula, Vračar i u galeriji Eurocentra. Festival će trajati od 19. do 26. novembra.
Svi prisutni će biti u prilici da vide raznovrstan program koji će biti prikazivan tokom svih dana trajanja festivala. U programu će biti analizirane fotografije sa različitih aspekata vizuelne umetnosti kao i socijalnog fenomena i moćnog medijskog sredstva. Na ovom trećem festivalu pod sloganom „Sklopi sliku“ fokus će biti na dokumentarnu fotografiju kao pravac umetničke fotografije. Gosti koji će se okupiti na tribinama, radionicama i izložbama su veliki stučnjaci u oblasti fotografije, medija i umetnosti.

Festival fotografije Vizualizator ove godine će biti multidisciplinaran, dinamičan kulturni događaj, a ima za cilj da poveže sektore, institucije i pojedince iz različitih profesija vezanih za fotografiju kako bi se izgradio sistem koji omogućava strateški razvoj oblasti fotografije.

Na festivalu će se, danas u 19 časova u Galeriji Eurocentra, predstaviti sa svojom izložbom, italijanski fotograf Christian Mantuan, a predhodno u 17h u radionici će se obratiti Livia Corbo za kustose i fotografe.

Subota, 21. novembar, je rezervisana za uličnu izložbu fotografija „6 fotografa za 6 mama“ u podzemnom prolazu na Terazijama.

U nedelju, 22. novembra će biti prikazana izložba Fotomuzeja „Oživljavanje foto-nasleđa“ u galeriji Opštine Vračar. Autor ove izložbe je Milena Jokanović. Na izložbi će biti predstavljeni primerci najstarijih fotografskih tehnika iz kolekcije Fotomuzeja nastale u drugoj polovini 19. i počekom 20. veka. U okviru programa „Novo starim“ prisutni će moći da vide portrete izrađene starim tehnikama, a koje su urađene pre nekoliko dana.
 
U toku festivala posetioci će moći da pogledaju i izložbu Foto saveza Srbije u Palilula u ponedeljak 23.novembra u 19 časova, dok će se u radionici u 17 časova pod nazivom „Zauzmi pozu“ obratiti iz Akademije primenjenih umetnosti.
 
Utorak 24. novembar je rezervisan za tribinu koja će se održati u „Vuk Karadžić“ pod nazivom „Fotografija u formalnom obrazovanju danas i društvene mreže“ u 15 časova dok je u radionici za „Crtanje svetlošću“ rezervisan termin za 17 časova.
 
Izložba „Press photo Srbije“ će biti održana u sredu 25.novembara sa početkom u 19 časova dok će izložba „Beograd iz vazduha“ biti održana u četvrtak 26. novembra.
 
Organizator festivala je Centar za razvoj fotografije.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login