Od danas do 15. jula predaja zahteva za povraćaj PDV na bebi hranu i opremu

BEBE  
Od danas do 15. jula predaja zahteva za povraćaj PDV na bebi hranu i opremu

SJAJNE VESTI ZA RODITELJE

Od danas pa sve do 15. jula roditelji će biti u prilici da predaju zahtev za refundaciju PDV-a za kupljenu bebi hranu i opremu do 2 godine života. Pravo na ovu refundaciju imaju roditelji, odnosno staratelji bebe, koji ispunjavaju nekoliko uslova, a može se ostvariti povraćaj PDV-a do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.
Prvi uslov je da ukupan neto prihod roditelja odnosno staratelja iznosi manje od 1.012.766 dinara, u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev. Pored ovog osnovnog zahteva tu je i uslov koji se odnosi na imovinu, a čija vrednost mora biti manja od 24,68 miliona dinara.
Roditelji koji kupuju hranu i opremu za bebe u prvoj godini starosti bebe mogu da ostvare refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 42.198 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine, u iznosu do 31.648 dinara.

Kako ostvariti pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i oprema?

– Potrebno je popuniti zahtev na obrascu RFNB
– Dostaviti fotokopirane i originalne fiskalne račune
– Napraviti spisak brojeva fiskalnih isečaka i jasno navesti stavku na računu za koju tražite povraćaj PDV-a

Ovakav zahtev, sa pratećom dokumentacijom, se podnosi u nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta roditelja koji podnose zahtev.
Potom će filijala, kad iskontrolišu ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na refundaciju, doneti rešenje u propisanim rokovima. Ovo je jedan od malobrojnih poslova koje služba poreske usprave radi u veoma kratkom roku i ovim putem „SJAJNE VESTI“ žele da pohvale rad svih službenika na ovom poslu.

Poreska uprava je na osnovu podnetih zahteva u februarskom roku 2016. godine donela 38.971 rešenje za refundaciju PDV-a u ukupnom iznosu od 241,25 miliona dinara, dok je u prošloj godini, broj donetih rešenja je 61.429, a iznos refundacije PDV-a 351,19 miliona dinara.

SAVETI:
Roditelji koji su na samoj granici i čija primanja prelaze određeni iznos od 1.012.766 dinara se snalaze na razne načine kako bi ostvarili povraćaj novca koji je u današnje vreme jako bitan za novčanik svakog roditelja. Jedan od njih je korišćenje poznanstava sa roditeljima koji ispunjavaju ovaj uslov i koji nisu iskoristili sav povraćaj PDV-a. Roditelji udruženim „snagama“ uspevaju da ostvare ovo „pravo“ i u celosti ili delimično povrate novac.

ŽIVELE BEBE!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login