Zastava 750 (fiat 600) ili kraće FIĆA – Izložba najpopularnijeg automobila 70-ih ovog vikenda u Kragujevcu

AUTOMOBILI, IZDVOJENO  
Zastava 750 (fiat 600) ili kraće FIĆA – Izložba najpopularnijeg automobila 70-ih ovog vikenda u Kragujevcu

Sjajna vest je da smo ovog vikenda u Kragujevcu imali priliku da vidimo 11. “Fića fest”.

U Velikom parku u Kragujevcu održana je izložba oldtajmera u standardnoj, sportskoj i kabriolet varijanti. Održavanje ovog festa je posvećeno obeležavanju 60 godina od početka proizvodnje najpopularnijeg automobila u staroj Jugoslaviji. U parku je prodefilovalo mnogo ljudi, što mladih, što starijih generacija koji su se sa setom prisećali lepog vremena u tadašnjoj državi. Svoje ljubimce, uglancane primerke, izložili je oko 100 ponosnih vlasnika. Doveženi su raznim prevoznim sredstvima, što kamionima, što prikolicama, a zapazili smo veliki broj i stranih tablica.
Na oduševljenje velikog broja građana prodefilovali su kroz park Šumarice i neke delova grada u poslepodnevnim časovima.

Popularna “nacionalna klasa” tadašnje Jugoslavije počela je svoj život 18.10.1955. godine u fabrici u Kragujevcu. Preko 30 godina se proizvodio model zastava 750 i u svojoj dugogodišnjoj proizvodnji iznedrio je skoro milion primeraka. Vozio se širom Jugoslavije – od Vardara pa do Triglava.

Slavoljub Bataveljić, predsednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja fića, rekao je da su pored fića, od kojih je najstarija proizvedena 1964. godine, izloženi i drugi oldtajmeri iz “Zastavinog” programa, poput “1.300”, “850” i drugi. Rekao je i da svako ko je sačuvao fiću ima pravo na priznanje. Dodao je još da su cene izloženih modela bile veoma različite a da je primera radi cena fiće iz 1964. i 1966. godine bile između 6000 i 7000 eura.
Vladimir Poljak iz Zagreba, vlasnik najstarijeg izloženog fiće, koji je rekao da klub ljubitelja fića u tom gradu ima 18 članova, a da je on prvi put u Kragujevcu, gde mu je, kako je naglasio, jako lepo. “Fića me poslužio, a ima tek 51 godinu”, rekao je Poljak i kroz osmeh dodao je da on i fića zajedno imaju 111 godina.
Firsad Silvan iz Nove Gorice u Sloveniji je, također, prvi put u Kragujevcu. Naglašavajući da u Sloveniji postoje dva fića kluba, Silvan kaže da je njegov oldtajmer, kojim ide na festivale, proizveden 1967. godine, a školjka 1974, jer je, kakao je dodao, prethodnu slupao.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login