Praško kvadrijenale 2015. godine – ZLATO ZA SRBIJU

KULTURA  
Praško kvadrijenale 2015. godine – ZLATO ZA SRBIJU

SJAJNE VESTI od kustoskog tima Srbije

Srbija je dobitnik ZLATNE MEDALJE PRAŠKOG KVADRIJENALA 2015. za uspostalvjanje dijaloga

Srbija je prošle nedelje na Praškom kvadrijenalu nagrađena sa zlatnom medaljom za rad „Proces, ili šta je stvarno važno za mene“ za uspostavljanje dijaloga.
Praško kvadrijenale je najznačajnija svetska manifestacija u oblasti scenskog dizajna i scenskog prostora.
Ovogodišnja nagrada koju je Srbija osvojila ustanovljena je sada prvi put kako bi bio naglašen pravac u kome se Kvadrijenale transformiše u poslednjoj deceniji i nagoveštene mogućnosti njegovog daljeg razvoja.

Nagrađeni su:
– kustos nacionalne postavke Mia David za rad „Ne(Moć) -Odgovor(nost“)
– kustoski tim studentske selekcije koji predvodi Tatjana Dadić Dinulović za rad „Proces, ili šta je stvarno VAŽNO za mene“
– kao i autorski timovi nacionalne i studentske postavke

„Umetnici i studenti iz Srbije pokazali su snažno uverenje da su umetnost i umetnički procesi duboko povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću. Oba rada ukazuju na potrebu saradnje i povezivanja između umetnika i studenata. Reč je o scenskom dijalogu koji privlači publiku i na nju deluje putem vizuelnih i prostornih rešenja, kao i kroz uspostavljanje dijaloga“ – obrazložio je žiri.

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. održao se u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCen) Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Pokrajinski sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Napominjemo da je ovo prvi put u istoriji Praškog kvadrijenala da je Srbija osvojila nagradu.

SVAKA ČAST! SAMO NAPRED!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login