Dodeljene nagrade „Milutin Uskoković“ za najbolju pripovetku

KNJIŽEVNOST  
Dodeljene nagrade „Milutin Uskoković“ za najbolju pripovetku

SJAJNE VESTI!

Sinoć, u Užicama, uručene su nagrade “Milutin Uskoković” po 22. put za 2014. godinu. Na konkurs su učestvovale 42 pripovetke od 28 autora, a pobednike je izglasao žiri u sastavu: dr Ljiljana Kostić, dr Slavko Petaković i Časlav Đorđević. Nagradu dodeljuje Nardona biblioteka Užice i časopis Međaj. Nagrade se dodeljuju za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku.

Momčilo Bakrač iz Vrbasa sa pripovetkom „Preslikavanje“ poneo je prvu nagradu za savremenu pripovetku na srpskom jeziku.
Drugo mesto pripalo je Milošu Jovoviću, iz Beograda, za priču „Martina deca“, a
Aleksandr M. Arsenijević iz Beograda za delo „Svetac Beisfjordski“ osvojio je treće mesto.

U časopisu “Međaj” koji publikuje Biblioteka biće objavljene pripovetke koje nisu osvojile nijednu od nagrada.

Ko je Milutin Uskoković?
Milutin Uskoković (Užice 4./16. jun 1884. – Kuršumlija 15./28. oktobar 1915.), književnik; pisao je pripovetke i romane; lirski temperament, sa priličnom dozom sentimentalnosti; mada je pokušao da stvori beogradski društveni roman, ulazeći u dramatične sudare ličnosti sa gradskom sredinom, više je davao unutrašnja stanja naših intelektualaca nego kompleksnu sliku vremena i sredine; u njegovoj literaturi osetna je protivrečnost između starinskog romantizma i modernog shvatanja života i sveta. Potresen tragedijom svoga naroda 1915. godine, izvršio je samoubistvo. Dela: Crtice, Pod životom i Vitae fragmenta; zbirka pripovedaka Kad ruže cvetaju; romani Došljaci i Čedomir Ilić



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login