Hidroelektrane u Ovčar Banji i Međuvršju proizvele najviše struje u svom veku

PRIVREDA  
Hidroelektrane u Ovčar Banji i Međuvršju proizvele najviše struje u svom veku

SJAJNE VESTI!

11.96 miliona kilovat-sati proizvedeno je ovog marta u hidroelektranama u „Ovčar Banji“ i „Međuvršju“, što je rekord za ove hidroelektrane!

Ove hidroelektrane su montirane u prošlom veku od 1954. do 1957. godine i spadaju u grupu najstarijih hidroelektrana u sistemu EPS-a.
Prošle godine u mašinskoj hali HE „Međuvršje“ montiran je novi agregat snage 600 kilovata i koristi vodu koja se leti ispušta iz jezera u reku, radi biološkog održavanja minimuma Zapadne Morave. Ulaganjem u montažu agregata, oko 800.000 evra i predviđenim tempom rada smatra se da će se investicija isplatiti za 10 godina rada. Planirano je da ovaj agregat moze isporučivati 1.7 miliona kilovat-sati godišnje. U 2014. godini zahvaljujući hidrometeorološkoj situaciji nadmašena su sva predviđanja jer je proizvodnja na toj mašini za 120 dana, dostigla godišnji plan. Za ovu godinu planirano je, takođe, i ulaganje oko pola miliona evra u cilju unapređenja tehničkih mogućnosti rada hidrelektrane.

Ukupna aktivna snaga HE 17,4 megavata od čega:
– Ovčar Banja 3,1 + 4,7
– Međuvršje 3,4 + 5,6 + 0,6

Slavko Majstorović, direktor čačanske „Elektro Morave“, je rekao da se trenutno radi na izradi novih dalekovoda 306 i 307 u dužini od 47 kilometara. Radovi su započeti 28. aprila i rok završetka radova je 110 kalendarskih dana, a vrednost posla je 49 miliona dinara.
Druga važna investicija je zamena generatorskih ležajeva na agregatu A1 u „Ovčar Banji“. Ugovorom sa firmom „ATB SEVER“ je predviđeno da delovi budu dopremljeni u prvoj polovini avgusta. Vrednost ležaja i pripadajuće opreme oko 14 miliona dinara.

Prošlogodišnje poplave su nanele štetu, tako da je ovog leta planirano čišćenje jezera iznad brane u Ovčar Banji. Urađen je i projekat sanacije nožice nasute brane u HE Ovčar Banji oštećene još ranije, a radovima će se pristupiti ove godine, kad se steknu povoljni uslovi tj. kad vodostaj opadne.

ČESTITAMO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login