„ORFEO III“ – Majdanpek 2015

UMETNOST  
„ORFEO III“ –  Majdanpek 2015

SJAJNE VESTI ZA MAJDANPEK!

ORFEO III“ – MAJDANPEK 2015
Tradicionalna manifestacija koja u skladu sa prvobitnom idejom okuplja folklorne trupe iz svih podunavskih zemalja i iz celog sveta. Poznavanje i valorizacija autentičnih folklornih kreacija, stimulisanje i razvijanje kreativnosti, promocija mladih u kulturi i umetnosti, poštovanje i prenošenje tradicionalnih običaja sa generacije na generaciju, poboljšanje saradnje između svih faktora uključenih u formiranje mladih naraštaja predstavljaju uslove i kriterijum za učešće na „ORFEO“ festivalu i sigurno će svi poklonici poštovanja etno tradicije uživati tokom trajanja festivala.

Defileom učesnika kroz grad, a potom i svečanim otvaranjem zakazanim za popodne u gradskom parku, u Majdanpeku će započeti trodnevni Internacionalni festival folklora „Orfeo III“ za 2015. godinu.
Na ovogodišnjem festivalu nastupiće ansambli iz:
– Sjedinjene Američke Države – WICI Song and Dance Thether koji dolaze iz Čikaga, osnovani su pre 40 godina,1983. godine postaju reprezentativna grupa poljskog narodnog saveza. Pored američkog programa nude i poljski program. Udruženje broji oko 350 članova uzrasta od dve godine do četrdeset i više. Grupa broji 27 članova.
– Ansambl iz Meksika – Ballet Folklorico del Norte, United Mexican States, iz države: Chihuahua (či-hua-hua). Dolaze iz severne Amerike iz grada: (Ciudad) Juarez, u prošlosti se zvao El Paso del Norte i u njemu živi oko 1,5 miliona ljudi. Osnovani su 2001. sa ciljem da očuvaju svoje nacionalne korene kroz ples i izražavanje emocija i daju im univerzalnu privlačnost. Ansambl ima 20 članova uzrasta od 16 do 24 godine.
– Ansambl iz Kolumbije – Fundacion Columbia Folklore koji preko severnog atlanskog okeana, dolaze iz grada: CALI (Kali), to je grad od dva miliona stanovnika, treći grad po veličini u Kolumbiji. Osnovani su 2000. godine kao kulturno umetnička organizacija koja će kroz igru, pesmu i tradiciju Kolumbije predstaviti svoju zemlju širom sveta. Ansamblom broji 25 članova.
– Iz susedne Rumunije nastupaće dva ansambla, Folkorni ansambl Semenicul, osnovan je 1968. godine. Gostovao je u Jugoslaviji, Francuskoj, Italiji, Danskoj, Švedskoj, Rusiji, Španiji, Libiji, Kini i Folklorni Ansambl “Timišul” iz Temišvara, osnovan je 1968. godine i smatra se jednom od najboljih umetničkih grupa te vrste u Rumuniji. Repertoar ovog ansambla je veoma obiman i uključuje pesme, više od 20 vrsta spletova, igara, razne običaje iz Rumunije i karnevalske predstave sa maskama. Pored grupe odraslih, „Timisul“ takođe ima omladinsku i dečiju grupu.
– Iz Bugarske nastupa ansambl “Stsanimaka” iz Asenovgrada.

I naravno iz Srbije KUD MAJDANPEK koji je domaćin i osnivač internacionalnog festivala folklora “ORFEO”, KUD “Homoljac” Jasikovo, KUD “Deli Jovan” Crnajka, KUD “Amater” Topolnica, KUD “Đerdap” Mosna, KUD “Lepenski Vir” Donji Milanovac i Kulturno umetničko društvo Rudna Glava.



Jedan odgovor na temu "„ORFEO III“ – Majdanpek 2015"

  1. Pingback: „ORFEO IV“ – U susret tradicionalnoj manifestaciji folklornih grupa | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login