Zavrsen filmski festival u Sopotu

DOGAĐAJI, FILM  
Zavrsen filmski festival u Sopotu

SJANE VESTI!

Završen je 44. Filmski festival Sopot – SOFEST 2015.

U Sopotu 11.07.2015. godine završen je festival nacionalnog filma SOFEST, koji je ove godine bio posvećen filmskim profesijama sa posebnim osvrtom na filmsku muziku. Festival je završen koncertom gudačkog kvarteta, koji je izvodio numere Zorana Simjanovića.

Biljani Krstić i Miki Stanojeviću za najbolju originalnu muziku za film „Branio sam Mladu Bosnu“ pripala je glavna nagrada 44. SOFEST-a. U obrazloženju nagrade navodi se da su kompozicije za ovo delo „primer kako se muzika kao veoma važan element i uspeli kontrapunkt uklapa u kompletan doživljaj filma“.
Damjan Radovanović za film „Ničije dete“ nagrađen je za najbolju fotografiju, a nagrada za najbolju montažu za film „Enklava“ pripala je Andriji Zafranović.
Za najbolji dizajn zvuka za film „Iscelenje“ nagrada je dodeljena Aleksandru Prediću, koji je kako se navodi „film sa svedenim dijalogom i bogatom zvučnom slikom, majstorski dizajniranom od zvukova prirode“.
Za rad na filmu „Za kralja i otadžbinu“ Vesna Tedosić nagradjena je za najbolje urađen kostim. Za najbolju scenografiju za film „Varvari“ nagrada pripada Zorani Petrov, a u saopštenju se navodi da film „izuzetno tačno slika svet jedne generacije u unutrašnjosti Srbije u potrazi za izlazom“.
Produkciji filma „Branio sam Mladu Bosnu“ – Košutnjak filmu, pripala je nagrada zirija publike.
Od strane žirija za najboljeg glumca proglasen je Nikola Rakočević. On je nagraćen za uloge u filmovima „Branio sam Mladu Bosnu“ i „Travelator„.
Za ulogu u filmu „Otvoreni kavez“ Jelena Rakočević osvaja nagradu za najbolju glumicu.

Na festivalu nacionalnog filma SOFEST održanog u Sopotu od 07. do 11. jula 2015. godine prikazano je 19 filmskih ostvarenja, a žiri za dodelivanje nagrada su činili:

– kompozitor Zoran Hristić
– reditelj Milos Pušić (prošlogodisnji dobitnik nagrade za najbolji film)
– montažer Đorđe Marković
– i kostimograf Jelena Đorđević.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login