Branislav Penava – Od „bube” do „jaguara”

AUTOMOBILI  
Branislav Penava – Od „bube” do „jaguara”

SJAJNA TRANSFORMACIJA!

Branislav Penava je ostvario svoj mladalački san i ovih dana vozi svoj plavičasti „jaguar 100 SS“ ulicama Beograda. Ovaj zaista izuzetni automobil je replika čuvenog engleskog automobila iz 1936. godine, a počelo se sa prepravkom čuvene BUBE „Folksvagena 1200 J„.

-Kad sam započeo izradu automobila, 2001. godine, bio je potreban samo atest. Imao sam „bubu“, nasleđenu od oca, koja je kupljena 1974. godine. Pošto je karoserija od kiše, snega i mraza bila dosta oštećena, razmišljao sam da je prepravim u bagija. Onda se pojavila mogućnostda određenim prepravkama napravim repliku „Jaguara 100 SS“. Preduzeće „Gama trejd GMK“ iz Beograda, počelo je da prizvodi i prodaje karoserije za ovaj model. Priliku da ostvarim nezamislivo nisam propustio, ali sam pozeleo nešto više. „Sabraća“ mog „Jaguara 100 SS“ su kabrioleti, a ja sam došao na ideju da napravim i po konstrukciji i po izgledu jedinstven primerak targa, dvonamenske karoserije i vozila sa čvrstim krovom (zimska varijanta), i kabriolet sa rasklapajućim krovom za voznju po lepom vremenu – priča Penava.

Da bi to ostvario morao je imati radionicu, za rad različitih vrsta majstora i potpisuje ugovor o ustupanju radionice sa Ilijom Perovićem  iz Meljaka. Uz svoj rad i rad različitih vrsta majstora pravio se „jaguar“ i skoro je bio gotov 2006. godine, kada je Ilija preminuo pa se sve moralo prolongirati.
Problemi nastaju pri registraciji automobila, jer je pre dve godine stupio na snagu novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, gde stoji da vozila ovog tipa moraju da imaju sigurnosni rol-bar i pojaseve (sigurnosna klupa za slučaj prevrtanja). Prema novim uslovima, praktično je nemoguće praviti ovakav automobil ili da proivođač da smernice za takvu izradu. Pošto je automobil pravljen od osnove „bube“ u kontaktu sa predstavnikom „Folksvagena“ za Srbiju, dobija odgovor da za putnička vozila to nikada nisu radili pogotovo ne za model koga već 28. godina nema u proizvodnom programu.
Prvi put je auto odvezeno u Labaratoriju CIAH za ispitivanje vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu, gde su ispitale 73.404 tačke, uz pomoć kompjuterskog simuliranja, i izdali atest. Auto je bio spreman za premijernu voznju, a čast da se prva provoza, u zaista lepom dvosedu imala je njegova supruga Radmila. Ovaj lepi novajlija može da razvije brzinu od oko 150 kilometara na sat, ali vlasnik želi da uziva u pratnji njegove supruge Radmile u dugim laganim vožnjama.
Kada smo ga pitali koliko košta ovaj automobil, dobili smo odgovor nema cenu, pa je zato i na registarskim tablicama, pored broja, slovna oznaka NC.
– Kako da procene vrednost za koji se skoro svaki deo ponaosob kupavao?  Ako je suditi po delovima, ovo je internacnaciolni auto, osnova je Nemačka, iz Meksika je prednji trap, znak „Jaguar“ je original iz  Engleske, retrovizor od američkog „Kadilaka“ kabrioleta iz 1956. godine, grčki su migavci i štop svetla, italijanska koža na sedištima, japanski su audio uređaji i priključci za napajanje raznih IT uređaji, iz  Slovenije su kućišta za farove, u Makedoniji je kupljen pojas, iz  Rusije sa neke „Lade specijal“ instrumenti o stanju ispravnosti i i signalizaciji vozila, dok je drvena instrument tabla od oraha iz Srbije. Našli smo je na tavanu kuće jednog seljanina iz Vranića – nabraja Branislav Penava.

Sve metalno je od prohroma, polirano do visokog sjaja. Iako liči na stari, ovo je potpuno nov, ručno urađen automobil, sa puno ljubavi i odricanja, uz veliku pomoć prijatelja i majstora raznih struka.  

Vlasniku ovog lepotana želimo da uživa u vožnji.

SVAKA ČAST!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login