Mladim pčelarima na poklon košnice od grada Šapca

PČELARSTVO, POLJOPRIVREDA  
Mladim pčelarima na poklon košnice od grada Šapca

SJAJNE VESTI ZA MLADE PČELARE IZ ŠAPCA!

Srbija raspolaže teritorijama koje odgovaraju organskom pčelarenju, ali je to veoma skupa proizvodnja jer je plasman meda nesiguran. Ne može se svako baviti organskim pčelarenjem, jer ono zahteva mnogo znanja, razumevanje svih zakona prirode, mnogo veće angažovanje i predanost.

Šabački kraj spada u jedan od najvećih proizvođača meda, sa više od 200 tona meda godišnje. 2014. godine koja je za pčelare bila nepovoljna, proizvedeno je 217 tona meda, što je registrovana količina, a nezvanično proizvedeno je još oko 30% ove količine.
Da bi podstakli proizvodnju meda grad Šabac je početnicima u gajenju pčela poklonio košnice sa rojevima u ukupnoj vrednosti od tri miliona dinara, a po pet košnica dobilo je 35 novih proizvođača meda.
Direkcija za poljoprivredu grada Šapca i pčelari početnici su potpisali ugovore, na osnovu kojih je počela raspodela besplatnih košnica sa rojevima. Jedna od obaveza korisnika donacije je, da tri godine od ostvarenog prihoda poveća broj košnica tri puta.

Prema rečima direktora šabačke Direkcije za poljoprivredu, Vladimira Špegara, cilj akcije je da se pospeši ta grana poljoprivrede.

„Proizvodnja  meda je jako unosan posao i faktički se može izvesti i ostvariti značajan profit. Mladi pčelari imali su obavezu da prođu seminar starijih kolega, da polože ispit i tako steknu pravo na košnice sa rojevima“ – rekao je Špegar.

Veliku pomoć mladim pčelarima pružaće mentori iz četiri šabačka udruženja proizvođača meda.
Na teritoriji grada Šapca registrovano je 7.329 košnica i 151 pčelar, a sa novim članovima nadaju se većoj i uspešnijoj proizvodnji.

SVAKA ČAST!



Jedan odgovor na temu "Mladim pčelarima na poklon košnice od grada Šapca"

  1. Pingback: Šabački pčelari se nadaju solidnoj zaradi | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login