„ART(o)Physics“ – Izložba fotografija

ASTROLOGIJA, DOGAĐAJI, UMETNOST  
„ART(o)Physics“ – Izložba fotografija

SJAJNE VESTI IZ ASTROFIZIKE

U okviru Međunarodne godine svetlosti u Galeriji nauke i tehnike biće otvorena izložba „ART(o)Physics“ u ponedeljak 20. jul 2015. sa početkom u 18 sati.

Volite fotografiju? Volite da vidite kako bi neki grad izgledao u infracrvenom? Ili kako se kapljica vode pretvori u raskoš boja?
Na izložbi biće izložene fotografije autora: Kristijan Obermajer (Christian Obermeier) i Saša Topić, studenti astrofizike.
Interesantno je da će ovu izložbu pratiti ambijentalna muzika koju je za ovu priliku komponovao Pavle Popov, gitarista, kontrabasista i kompozitor iz Beograda, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.
Autor izložbe je Vanja Šarković, studentkinja astrofizike

Izložbom „ART(o)Physics“ autori nastoje da približe publici estetski privlačnu stranu nauke koja često bude zanemarena. Kako autori poseduju naučno obrazovanje, bili su u mogućnosti da razviju nove tehnike fotografisanja i drugačiji pristup svakodnevnim fenomenima, podsećajući nas da ništa nije obično i da se lepota može naći u različitom svetlu. Posetioci će imati priliku da se fotografišu infracrvenom kamerom.

O autorima

Ko je Kristijan Obermajer?

Christian Obermeier je student doktorskih studija astrofizike na Max Planck institutu za fiziku svemira u Garhingu gde se bavi otkrićem egzoplaneta (planeta van Sunčevog sistema) i radi svog istraživanja putovao je na nesvakidašnje lokacije. Ovo ga je inspirisalo na jednu od njegovih glavnih pasija – fotografiju, još 2008. godine. Posmatranja u astronomiji se vrše u različitim delovima spektra, ali kamere koje snimaju van vidljivog dela su uvek usmerene ka nebesima. A Christian se zapitao kako bi izgledao svet oko njega snimljen van vidljivog dela spektra? Prilagodivši svoju kameru za snimanje u bliskom infracrvenom, počeo je da eksperimentiše i uspešno razvio sasvim novu tehniku „hibridne“ fotografije koja uzima podatke o paleti boja sa obične, a senke, konture i dubinu sa infracrvene fotografije.

Ko je Saša Topić?

Saša Topić je student osnovnih studija astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu i intezivno se interesuje za konstrukciju posmatračkih instrumenata poput spektrografa. Osim konstrukcije posmatračkih instrumenata koji se koriste u astronomiji bavi se i drugim aspektima inženjerstva, a u spoju ovih interesovanja sa znatiželjom da istraži svet fenomena nastaju njegovi radovi. U širokom spektru njegovih zanimanja i traganja u domenu fotografije, za ovu izložbu odabrani su radovi iz tehnika makrofotografije i spektroskopije. Radovi su odabrani jer dobro povezuju apstraktnost koja je prisutna kako u naučnoj misli, tako i u umetničkom stvaralaštvu. Njegova kreativnost se odražava i u sposobnosti da od elemenata na raspolaganju stvori optičke sisteme unutar kojih se stiču uslovi za fotografisanje na željeni način.

Pavle Popov je gitarista, kontrabasista i kompozitor iz Beograda. Muzikom je počeo da se bavi u svojim tinejdžerskim godinama sviranjem gitare u pank/rok bendu „Sve ili ništa“ sa kojim je snimio dva albuma i imao preko petsto nastupa u Srbiji i Engleskoj. Završio je srednju muzičku školu „Stanković“ na odsecima za džez gitaru, kontrabas i teoriju muzike. Trenutno je na završnoj godini studija teorije muzike (FMU, Beograd) i kontrabasa (FILUM, Kragujevac). Pored izvođačke prakse predano se bavi komponovanjem za film i multimedijalnim performansima. Među mnogim koncertima i performansima, najistaknutiji su bili „In C“ za orkestar od preko 20 izvođača, kompozicija koja je rađena kao saradnja sa kompozitorom Miroslavom Mišom Savićem; „U susret kraju sveta“ – performans koncipiran u vidu akcionog slikarstva; „Years“ – saradnja sa umetnicom Ema Ema Ema, izvedeno u Mariboru na festivalu MFRU; „Daydreaming Piano“ na festivalu savremene muzike Lasciar vibrare, itd.

Vanja Šarković je student osnovnih studija astrofizike na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i bavi se modeliranjem evolucije galaksija – svoj rad u ovoj oblasti je započela tokom letnje prakse na Maks Plank institutu za astronomiju u Hajdelbergu 2014. godine. Pored toga što je uključena u naučni rad, posvećena je i obrazovanju mladih u oblastima nauke. Osmislila je i organizovala do sada tri “Škole astronomije” na kojima su srednjoškolci i studenti stekli znanja iz astronomije i astrofizike kroz predavanja, radionice i izlete koje su držali prvenstveno studenti astrofizike. Uvidevši da ovakav pristup dopire jedino do ljudi koji su već prepoznali nauku kao nešto sebi blisko, poželela je da organizuje izložbu i na taj način približi nauku ljudima iz sveta umetnosti, a umetnost ljubiteljima nauke.

Ovu izložbu podržali su Matematički fakultet, SANU, Banka znanja, Gecko Solutions, Centar za promociju nauke i Aigo BS d.o.o.

Galerija je otvorena za posete od ponedeljka do petka, od 12 do 20 sati. Subotom i nedeljom Galerija ne radi.

Izložba traje od 20. jula do 31. jula 2015. godine.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login