Živ(j)eti zajedno – Dokumentarci na Paliću

DOGAĐAJI, FILM  
Živ(j)eti zajedno – Dokumentarci na Paliću

SJAJNE VESTI SA PALIĆA

Od 20. do 24. jula na Paliću, kod Subotice, biće prikazano pet dokumentarnih filmova, posvećenih pomirenju Srbije i BiH, kroz individualne priče iz ratova devedesetih godina prošlog veka.

Naime, reč je o filmovima iz serijala „Živeti zajedno“ koje su realizovali NDNV i udruženje novinara BiH. Na festivalu biće prikazanin sledeći filmovi:

20.07. – „Heroji bitke za ranjenike“, autora Aleksandra Reljića
Film govori o velikoj hrabrosti doktorke Dušanke Vujasić i Predraga Pere Dacića koji su stradali u bosanskom ratu spašavajući ranjenike iz Kantonalne bolnice u Goraždu.
Na spomen ploči okačenoj na ulazu u Kantonalnu bolnicu u Goraždu, ispisana su imena zdravstvenih radnika, koji su u bosanskom ratu 1992-1995, poginuli radeći svoj posao.
Beograđanka – doktorka Dušanka Vujasić, nekoliko godina pre rata došla je u Goražde da radi kao stomatološkinja. Zbog pacijenata i ljudi ostala je u Goraždu i u nečovečnim vremenima i uslovima zaslužila da ostane u sećanju kao heroina bitke za ranjenike.
Predrag Pera Dacić, prekaljeni predratni mangup, kao i doktorica Dušanka, ostao je u sećanju Goražda po svojoj požrtvovanosti i hrabrosti. Volontirajući u bolnici i prevozići ranjenike preko ratnih linija stradao je na brutalan način u Višegradu na samom početku rata.

21.07. – „Apostoli dobra“, autorke: Maja Leđenac, Željka Mihaljević (BiH)
Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Milorad Golijan nije puno razmišljao o konformizmu kada je 1992. godine primio od dvojice vlaseničkih hodža poziv u pomoć. Stao je u njihovu zaštitu, i pored strašne osude svojih sugrađana koja ga je primorala da napusti Vlasenicu, zatražio je od tadašnjih vlasti propusnicu za Muniba Ahmetovića i njegovog kolegu Bega Selimovića. Na drugoj strani Bosne i Hercegovine, u Livnu, fra Marko Gelo činio je dobra dela za svoje komšije druge nacionalnosti – Srbe i Bošnjake. Spasivši ikone i druge vrednosti Srpske pravoslavne crkve zaslužio je najviši orden SPC – Orden Svetog Save, ali mu on nikada nije uručen.

22.07. – „Znam što je ofsajd“, autorke Arijane Saračević Helać
Ovaj film prati tragičnu sudbinu Gorana Čengića, sportiste i velikog čoveka, nekadašnjeg rukometnog reprezentativca SFRJ i dugogodišnjeg igrača Bosne i Crvene Zvezde, koji je sredinom 1992. godine stradao u sarajevskom naselju Grbavica kada je pokušao da spasi komšiju, doktora Husniju Ćerimagića. Pored Čengićeve, ovaj film prati priču i drugih vrsnih sportista tog doba: Mirze Delibašića, Bogdana Tanjevića, Krešimira Ćosića, Dejana Bodiroge, Zdravka Čečura…
U toploj ljudskoj priči o sudbini vrhunskih sportista bivše Jugoslavije, u jeku rata, film prikazuje drugu stranu rata: jedinstvo, slogu i humanost aktera ovog dokumentarca, na koji način su jedni drugima pomagali bez obzira na veru i naciju.

23.07. – „Komšije“, autora Mirhe Dedić i Darka Špera
Prvi put nakon 22 godine, Dragan Iveljić je na istom tavanu, odakle je kao devetogodišnjak gledao ubistva komšija, javno ispričao sve što je vidio tog kobnog dana u Rašljanima i Briševu. To je, kaže, priča o zločinu, ali i prije svega o čovjeku, Dušanu Raduloviću i njegovoj ženi Tereziji, na čijem je tavanu Dragan pronašao spas od sigurne smrti, zajedno sa tada petnaestogodišnjom sestrom i roditeljima. Osim njih, na tavanu kuće Dušana Radulovića tri dana krilo se još nekoliko hrvatskih porodica.

24.07. – „Nisu  ćutali“, autora Norberta Šinkovića, Branislave Opranović, Darka Špera i Maje Leđenac.
Krajem osamdesetih godina prošlog veka u Srbiji je došlo do masovne nacionalističke političke mobilizacije koju je predvodio Slobodan Milošević. Ali, već od samog početka Miloševićeve vladavine javili su se otpori i formirane su političke i mirovne građanske organizacije koje su osporavale nacionalizam kao politički program. Stvari su se radikalizovale početkom devedesetih godina, kada je počeo rat.
U ovom filmu je reč o otporu ratu i velikom broju mirovnih aktivista u Vojvodini.

Serijal „Živeti zajedno“ je rezultat istoimenog projekta koji je finansiran sredstvima iz Medijskog fonda „Jačanje medijskih sloboda u Srbiji“, delegacije EU u Srbiji, i u partnerstvu nemačke organizacije Forum ZFD. Ovaj projekat je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Ovim filmovima želi se skrenuti pažnja, da su ratovi prošlost, i da je suživot među narodima moguć, poruka je autora ovih dokumentarnih filmova.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login