Kosidba na Rajcu

DOGAĐAJI  
Kosidba na Rajcu

SJAJNE VESTI SA RAJCA!

Prve nedelje posle Petrovdana, Turistička organizacija Ljiga, priredila je događaj poznat pod nazivom „Kosidba na Rajcu„, i kojom se svečano završava košenje planinskih livada.
Na ovu mobu, koja se već 43. godinu održava, a zbog velikih vrućina, došlo je mnogo manje turista.
Došli su kosači iz Crne Gore, Republike Srpske, Slovenije a tu su i domaćini, čije je društvo bila najbolja kosačka ekipa. Tvrda i oštra planinska trava te vreo dan bili su ozbiljan izazov takmičarima.

Kao i prošle godine, Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, sa svojom mrkonjičkom kovanicom, osvaja prvo mesto među 21 kosačem.

„Ja imam godina koliko je košenja na Rajcu, pa je ja pratim. Ovo je meni kao neki rođendan. Dolazim iz kraja gde se ručno kosilo do devedesetih godina“ kaže Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca.

Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, smatra da se ovakvim košenjem produžuje vek otkosu, kao i da je ručno košenje zdravo i jedno dobro druženje kozbaša, dok za Slavišu Popovića iz Pljevalja, ovo je više druženje nego moba, jer je mehanizacija uzela danak, i sve je manje ovakvih moba i ručnog košenja.

Revijalni deo Kosidbe na Rajcu, koji neguje uspomene na davnašnje mobe, sa điđijom na čelu, vodonošama, te kosačkim ručkom na travi bio je atrakcija za turiste i poseotioce.

„Oni koji dođu prvi put na Rajac, žele da vide kako se kosilo pre 20 i 40 godina. Mi nećemo puno menjati manifestaciju, jer slavimo tradiciju“ – navodi v.d. direktor Turističke organizacije Ljig Katarina Lazić.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login