Dani Brazila u Novom Sadu

DOGAĐAJI  
Dani Brazila u Novom Sadu

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA!

Već šestu godinu zaredom Novi Sad će, od 14. do 16. avgusta 2015. godine, biti domaćin Samba karnevalu.
Štrand, Petrovaradinska tvrđava, Kej i ulice centra grada tih dana biće u ritmu Sambe, najpoznatijeg plesa u Brazilu, spontane ulične svirke, žurki i karnevalse povorke koji su garant za dobar provod.

Ples Samba označava u savremenom smislu, originalnu Brazilsku igru i muzički žanr koji je nastao mešavinom afričkih tradicija sa evropskim, u urbanim sredinama poput Rio de Janeira, evoluirajući od ritualnih plesa crnih robova. Inače sama reč, sem-ba, znači daj-primaj, i znači udarac pupkom igrača, vodi poreklo iz afričkog dijalekta Kikongo. U Brazilu postoje mnogobrojne škole sambe koje se šire svuda po svetu, prerastajući u pokret koji dokazuje da ljudi svih rasa i klasa mogu da sviraju, pevaju i igraju u duhu Brazila.

U samom okviru festivala realizovaće se brojne radionice a prijave za učešće u radionicama otvorene su do početka festivala i podnose se putem zvaničnog sajta: www.danibrazila.org

Za sve posetioce koji žele da ove dane provedu aktivno uz muziku, ples, karnevalsku povorku, organizovane su i književne večeri, muzički program i mnogobrojne žurke.

„U duhu brazilske kulture, za posetioce smo pripremili radionice samba plesa, samba udaraljki i kapuere koje će voditi vrhunski perkusionisti, plesači i kapueristi iz celog sveta. Tako ćete ovog leta imati priliku da se oprobate u sviranju samba perkusija i to sa šest najboljih perkusionista Evrope, plešete sambu sa kubancem Horheom Luisom Garmendiom – Titom, kao i da vežbate kapueru sa meštreom Torneirom, koji nam dolazi iz Francuske škole kapuere, jedne od najboljih u Evropi“, navode organizatori.

Festival će zatvoriti perkusionistički sastav Bloco X, kojeg čine najbolji sambisti Evrope.

„Dane Brazila – novosadski samba karneval“ podržali su Ambasada Brazila u Beogradu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, grad Novi Sad i Turistička organizacija Novog Sada.

SJAJNO!

Pogledajte najavu za ovaj spektakl:



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login