Beograd dobija nove pešačke zone

UREĐENJE GRADOVA  
Beograd dobija nove pešačke zone

SJAJNE VESTI ZA POSETIOCE I SVE BEOGRAĐANE!

Gradska uprava grada Beograda saopštila je da počinju radovi na širenju pešačkih zona i njen silazak ka reci. Radovi počinju sredinom avgusta i trajaće nekoliko meseci, a planira se da plato između ulica Uskočke i Vuka Karadžića, kao i sama ulica Vuka Karadžića, budu pretvorene u pešačku zonu. Plato će kao centralni objekat dobiti kamenu česmu kod „Crvenog Petla“, a kako je rečeno iz kabineta glavnog gradkog urbaniste Milutina Folića, motivi petla biće urađeni na samom vrhu česme.

Paralelno sa izvođenjem ovih radova radi se i na projektu nastavka ulice Obilićevog Venca do ulice Carice Milice koji su započeti još 1980 godine.

Gradsko veće proletos je usvojilo Projekat „IME“ – Identitet Mobilnost Ekologija u kojem je jedan od projekata širenje pešačke zone Knez Mihailove ulice, i ta studija bi bila posvećena širenju pešačkih zona, koja treba da uokviri potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, a koja će sagledati rešavanje parkiranja, izmeštanja terminusa i druge preduslove.

„Imali smo razgovor sa ugostiteljima zbog kojih smo razmatrali odlaganje radova, ali to nije bilo moguće da se ne bi ušlo u grejnu sezonu, tako da i ovim putem molimo sve vlasnike lokala i građane koji žive u ovim ulicama da budu strpljivi jer će nakon ovih radova njihove nekretnine dobiti dodatnu vrednost“ – rekao je Folić.

Folić je takođe dodao da je zamišljeno da kada bude kompletirana, cela pešačka zona ima četri dominantne funkcionalne celine, od kojih je prva Vasina kao ulica kulture, jer se u njoj nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela. Knez Mihailova bi bila ulica trgovine, Topličin venac sa okolnim ulicama – zona ugostiteljskih objekata, a Kosančićev venac – istorijski deo u okviru koga će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izgrađena gradska galerija.

SJAJNO!



2 odgovora na temu "Beograd dobija nove pešačke zone"

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login