Leskovčani dobili subvencije za započinjanje sopstvenog biznisa

POSAO, PRIVREDA  
Leskovčani dobili subvencije za započinjanje sopstvenog biznisa

SJAJNE VESTI IZ LESKOVCA!

Grad Leskovac će pomoći mladima da pokrenu sopstveni biznis i stvore sebi sigurnu egzistenciju. Odlučeno je da 95 nezaposlena lica, od toga troje roma, dobiju subvencije pomoću kojih bi pokrenuli sopstveni biznis otvarajući trgovinske radnje, cvećare, advokatske kancelarije i firme koje će obavljai proizvodnu delatnost. U daljem peridou predviđa se otvaranje novih radnih mesta sa 2.300 subvencija od čega su 300 subvencija planirane za dodelu osobama sa invaliditetom. Visine subvencije kreću se od 150.000 dinara do 250.000 dinara po zaposlenom u zavisnosti od razvijenosti opštine u kojoj poslodavac ima delatnost, dok najveće subvenije u iznosu 300.000 dinara će dobiti oni poslodavci koji angažuju osobe sa invaliditetom.

Dragan Valčić iz Leskovca koji je godinama radio u propalim fabrikama metalne industrije se odvažio i pokušaće, iako mu je ostalo još samo 6 godina do penzije, otvarajući samostalnu metalsku radnju da svoje znanje i iskustvo iskoristi za sebe. To isto on savetuje i mladima uz poznato geslo „u se i u svoje kljuse“.

Generalni direktor Nacionalne službe zapošljavanja Zoran Martinović kaže da je ovo samo početak pomoći svima onima koje žele da se probaju u sopstvenom biznisu.

„Prioritet će imati mlađi od 30 godina, stariji od 50, viškovi zaposlenih, pripadnici romske nacionalnosti i osobe sa invaliditetom, odnosno teže zapošljive kategorije. Ovim programima i merama tokom godine biće obuhvaćeno oko 25.000 ljudi“ – kazao je Martinović.

U predhodne dve godine sa evidencije Nacionalne služba zapošljavanja u Leskovcu je skinuto 553 lica. 2014. godine je otvoreno 75 novih preduzeća, dok je od 2013. godine 49 ljudi pokrenulo sopstveni biznis.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login