32. „Zlatna bućka Đerdapa“ u Tekiji od 20. do 23. avgusta

DOGAĐAJI, RIBOLOV  
32. „Zlatna bućka Đerdapa“ u Tekiji od 20. do 23. avgusta

SJAJNE VESTI IZ TEKIJE!

32. Zlatna bućka Đerdapa ili kraće somovijada, ove godine se održava od 20. do 23. avgusta u Tekiji.
U Tekiji ribarskom naselju podignutom u vreme gradnje džinovske brane na Đerdapu, osim prelepe prirode u srcu Nacionalnog parka „Đerdap“ i ribolovnih terena, Tekija je u Podunavlju i širom Srbije poznata po manifestaciji „Zlatna bućka Đerdapa“, koja se održava u drugoj nedelji avgusta meseca.

Ova tradicionalna manifestacija okupiće više desetina rečnih alasa koji lupanjem bućke o površinu vode somove mame na udicu. Takmičenje se održava u parovima a ribolovci tokom dva dana na vodi provedu ukupno 12 sati.
Tokom tronednevne manifestacije, u Tekiji ce biti održana takičenja u: lovu somova na bućku, kuvanju riblje čorbe, dećijem karnevalu, odbojka na plaži, mali fudbal, zatim takmičenje ulova udicom na plovak i druga zanimljiva takmičenja.

Drevna naprava, popularna kao bućka, čiji zvuk na prostranom jezeru, od Hajdučke vodenice do nekadašnjeg ostrva Ada Kale, već pune dve decenije mami somove iz različitih dubina, postala je pravi simbol Tekije u kojoj osim alasa stigne i veliki broj radoznalih gostiju i putnika namernika.

U ovom specificnom načinu ribarenja na Đerdapskom delu Dunava koristi se bućka, drvena ili metalna sa zaobljenim krajem. Alasi ravnomernim udaranjem po površini vode izazivaju neobičan zvuk koji soma pokreće iz dubine ka površini vode. Tu ih čekaju specijalno pripremljeni mamci kao sto su rovci, gliste, pijavice, durdubaci i slično, da bi na kraju završili kao ulov u alaskim čamcima. Uz veštinu, znanje i malo sreće u ovom delu Dunava mogu se uloviti i kapitalni primerci soma teški i više od 60 kilograma.

Hroničari ribarenja na Dunavu zabeležili su da je preteča bućke, drvene naprave veličine 50 centimetara, koja na kraju ima pećurku u obliku petodinarca, manjerka iz koje su vojnici ručavali. Prilikom pranja ove posuđe na reci, stvarao se zvuk koji je iritirao soma. Bućke mogu biti drvene, ali i metalne, najcešće aluminijumske. Ova vrsta ribolova se odomaćila na Đerdapskom području, pa su se Tekijanci 1984. godine dosetili da od prastarog načina ribarenja naprave jedinstvenu ribolovno-sportsku i privredno-turističku manifestaciju.

SJAJAN PROVOD ZA LJUBITELJA RIBOLOVA!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login