Završen drugi Vertikalni kilometar na Prokletijama

TRKE  
Završen drugi Vertikalni kilometar na Prokletijama

SJAJNE VESTI SA PROKLETIJA!

Srpska Skajraning asocijacija organizovala je šestu trku u sezoni 2015. i to u saradnji sa Nacionalnim parkom „Prokletije“, PK Radnički iz Beograda i NGO Orjen Outdoor.

Skajraning asocijacija se bavi organizovanjem planinskih trka u Srbiji, kao i promovisanjem ovog sporta. Ne morate biti iskusan trkač, međutim, ovo je prava prilika da postanete jedan. Ako niste raspoloženi da se takmičite i odmeravate snage sa ostalima, možete i prošetati određenim rutama. Skajraning je sportska disciplina planinskog trčanja do ili preko 2.000 metara nadmorske visine, gde uspon ne prelazi 30%, a težina penjanja ne prelazi 2. stepen. Štapovi i ruke se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo tokom trka. Stazu dugu 3,2 kilometra sa 950 metara uspona uspešno je završilo oko 60 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

U 10 časova označen je start druge Vertikalne kilometar trke na Prokletijama i išlo se na hronometar. Učesnici su krenuli iz doline Grbaje (Grebaje) a cilj je bio malo iznad tzv. Pečurke, na stazi koja vodi ka Krošnji i Severnom vrhu Karanfila.

Vreme je posluzilo takmičare tog dana, a tešku i zahtevnu stazu najbrže su prešli Janko Gardović (AK Niskogorci Herceg Novi) iz Crne Gore i Sofija Arapović (PK Železničar) iz Srbije.

Gardović je uspeo da ostvari fenomenalan rezultat i na cilj je stigao za samo 38 minuta i pet sekundi. Iza njega, na drugoj poziciji, našao se iskusni Makedonac Marjan Bonev (Treks) koji je trku završio za 39 minuta i tri sekunde. Aleksandar Domazetović iz Crne Gore obezbedio je treće mesto rezultatom 41 minut i 47 sekundi.

Najbrža među damama, Sofija Arapović, trijumfovala je pošto je stazu prešla za 52 minuta i 23 sekunde. Na postolju za drugu i treću poziciju našle su se takmičarke iz Crne Gore, Dijana Stanišić (HPD Sniježnica), koja je, takođe, uspela da stigne na cilj za manje od sat vremena (55:02) i Miluša Bošković (AK Niskogorci Herceg Novi) rezultatom 1:00:39.

Podećanja radi Jošt Lapajne iz Slovenije i Ivana Milić iz Atletskog kluba „Niš“ pobednici su prvog Vertikalnog kilometra u Srbiji.

Prokletije, koja je zasigurno jedna od najlepših planina na Balkanu, za vikend je bila uspešan domaćin kako trkačima-učesnicima, tako i strasnim planinarima i svi su oduševljeni otišli sa ove divne planine. Oni koji su prvi put posetili planinu ostali su bez reči posmatrajući nestvaran ambijent, a poznavaoci Prokletija još jednom su ostali očarani lepotom ovog predela.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login