Nedaleko od Beograda uskoro počinje gradnja lekovite banje

INVESTICIJE  
Nedaleko od Beograda uskoro počinje gradnja lekovite banje

SJAJNE VESTI IZ OVČE!

Tvrdnja da se na prostorima Vojvodine, nekada davno nalazilo Panonsko more, se pokazuje tačnom a za to je najbolji dokaz zemljište kupljeno, u Ovči, mestu udaljenom od Beograda petnaestak kilometara.
Biznismen Saša Ristić, kupio je zemljište u Ovči da bi na tom lokalitetu izgradio magacine za potrebe svog biznisa, ne znajući da će mu ta investicija promeniti planove. Prilikom pripremnih radova na tom lokalitetu pronađen je izvor slane, termalne vode iste kao morska voda, pa Ristić odlučuje da umesto magacina,  počne gradnju banjskog kompleksa koji će se prostirati na 12 hektara.

– Voda temperature 24 stepena nađena je na dubini od 180 metara. Postavili smo cev na 200 metara dubine, gde je sada protok dva litra u sekundi, a pun kapacitet je 15 litara. Istraživanja su potvrdila lekovitost vode. Utvrđeno je da je bogata različitim sastojcima. Ima osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe i sl. – kaže Ristić koji se inače bavi biznisom.

Za sada je u toku postupak pribavljanja dozvole za gradnju banje, na koju se čeka, po sadašnjim pravilima, oko godinu do godinu i po dana, ali se nada da će, posle usvajanja novog zakona o planiranju i izgradnji, taj postupak kraće trajati. Ristić je dobio neophodnu podršku banaka, i planira da odmah po dobijanju dozvole krene u izgradnju hotela sa 60 soba i sedam bazena, što zatvorenih, što otvorenih kako bi banja cele godine mogla da radi. U planu mu je da banju otvori već na proleće sledeće godine.

Na zemljištu gde je planirana banja već se nalaze dva improvizovana bazena. U jednom je postavljena tanka folija, a u drugom je akumulirana morska voda u zemlji.Već se pojavljuju problemi od strane meštana, koji dolaze na te improvizovane bazene da bi se kupali, iako su svesni da bazeni još nisu u funkciji, i nisu predviđeni za kupanje već za ispitivanje vode, pa je Ristić morao da ogradi jedan bazen.

– Morali smo da naspemo zemlju na put koji vodi do ulaza na imanje i da napravimo barikade da ljudi ne bi dolazili i kupali se. Nebezbedno je, a i gradnja bazena nije ni počela. Tu nema ni spasilaca, već samo čuvara imanja – kaže Ristić, i dodaje da je bazen dubok manje od jednog metra.

Šta na sve ovo reći, osim da Saši Ristiću poželimo da brzo dobije dozvolu za rad, i da banja što pre počne sa radom.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login