Jadarit – minerala od kog bi Srbija mogla zaraditi veliki novac

OTKRIĆA  
Jadarit – minerala od kog bi Srbija mogla zaraditi veliki novac

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU!

Naziv minerala, jadarit, nastao je po oblasti Jadar, odnosno dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji, u kojoj je prvi put otkriven. Otkriće je od svetskog značaja, a naučno je priznat 2006. godine. Interesantan je i sastav minerala Jadarita, a čine ga litijum-natrijum-bor silikat sa vodom. Primerak iz naše petrološke zbirke sastoji se od sivih partija (stene u kojoj se nalazi mineral) i belih delova (mineral jadarit).

Njegova formula glasi LiNaSiB3O7(OH), a na osnovu ekonomskih procena utvrdiće se njegova upotreba. Zahvaljujući g-dinu Krisu Stenliju (Cris Stanley), mineralogu londonskog Prirodnjačkog muzeja, koji nam je poklonio deo ovog dragocenog minerala, sada i beogradski Prirodnjački muzej  postaje  jedna od četiri svetski poznate institucije koje poseduju holotip tzv. „srpskog kriptonita“.

Kompanija „Rio Tinto“ koja je dobila pravo da istražuje nalazište, i koja je do sada uložila 60 miliona dolara, veruje da su rezerve jadarita i bora u ovom području oko deset milijardi evra. Istraživanje nalazišta je u poslednjoj fazi, i do početka 2017. godine „Rio Tinto“ ima obavezu da Ministarstvu energetike preda elaborat o rezervama minerala. Kada komisija Ministarstva to prihvati, „Rio Tinto“, koji će imati pravo na eksploataciju jer je otkrio nalazište, trebalo bi da krene u proces otvaranja rudnika.

Procene su da otvaranje rudnika donosi investiciju vrednu od preko milijardu dolara i svakako najzanimljivije za ovaj kraj otvaranje više od hiljadu radnih mesta, a i država će preko PDV-a, poreza i doprinosa za zaposlene ostvariti veliku dobit.

Ova kompanija procenjuje da se u zoni ležišta Jadar nalazi oko 114,6 miliona tona rude jadarita, sa oko 13,1 odsto bor-oksida i 1,8 odsto litijum-oksida, što bi moglo da zadovolji čak 20 odsto svetske potrebe. Ta ruda se na svetskom tržištu prodaje po ceni i do 5.000 evra po toni.

Očekivanja su velika za stanovnike ovog kraja, osim što se nadaju novom poslu, takođe se nadaju da će cena zemlje u Gornjem Jadru drastično skočiti i da će im život krenuti na bolje.

Cikote, Stupnica, Draginac, Brezjak, Nedeljice sela su u kojima je registrovano prisustvo minarala jadarit, pa svi oni veruju u rad kompanije „Rio Tinto“, jer kako tvrde, ova kompanija ima krajnje korektne odnose prema njima pa im čak pomažu kada im se obrate.

Praktična primena jadarita je moguća u medicini, elektronici, hemijskoj, farmaceutskoj, vojnoj, svemirskoj i drugim industrijama.
Naša prednost je ta što jadarit, nazvan po mestu gde je otkriven – u dolini reke Jadar, ne postoji nigde u svetu, već samo u Srbiji.

SJAJNO!2 odgovora na temu "Jadarit – minerala od kog bi Srbija mogla zaraditi veliki novac"

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login