Na Rtnju uskoro izgradnja Instituta za kosmološka istraživanja

ISTRAŽIVANJA  
Na Rtnju uskoro izgradnja Instituta za kosmološka istraživanja

SJAJNE VESTI SA PLANINE RTANJ!

Tokom meseca avgusta na planini Rtanj, počinju nova istraživanja ove neobične planine, koja je postala poznata po čudnim dešavanjim. Rtanj je ljubiteljima prirode dobro poznat po izvorima čiste vode, listipadnim i četinarskim šumama kao i raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta.

Centar za istraživanja i ekologiju „Duh Rtnja“ u saradnji sa Inžinjerskim biroom Mraz, ispitivaće osobine i ćudi ove neobične planine, zvanu „energetskim fenomenom“. Do sada je na pet lokacija izvršeno 38 merenja po MT (magnetno teluric) metodologij, koja omogućava sasvim nove uvide u osobine i ćudi ove po mnogo čemu neobične planine.

MT metoda je način elektromagnetnih ispitivanja u kojima se meri i registruje delovanje tzv. „Magnetno Telurskih struja“ (MT), odnosno varijacije površinskih elektromagnetnih polja na zemlji (tellus – zemaljski) na različitim frekvencijama, te upotrebom konvencionalno-klasičnih mernih uređaja, zatim merenja po trenutno najsavremenijoj geomorfološkoj naučnoj metodologiji potvrđeno je prisustvo energetskih polja strukturno veoma bliskih „Nehercijanskim“ talasima Nikole Tesle. U našim istraživanjima, ova metodologija prvenstveno nam služi za detekciju energetskih fenomena i zračenja srodnih energetskim vibracijama koje je Tesla nazivao Ne-Hercijanskim talasima. Ipak, saglasnost brojnih merenja i mogućnost objašnjenja niza registrovanih energetskih fenomena na osnovu Teslinih principa i tumačenja, osnovni su motiv za dalja istraživanja u tom smeru, uz korišćenje savremene tehnike, po naučnoj metodologiji – ali – ostajući „Na Teslinom putu“.

Opština Boljevac, kojoj pripada planina Rtanj, odlučila je da svoj razvoj usmerava prema obnovljivim izvorima energije, kao što su vetrovi koji duvaju na potezu Čestobrodice, gde se planira izgradnja vetroparka. Takođe Opština Boljevac već ima dobijenu energetsku dozvolu za izgradnju vetroparka snage 100 megavata. Već su započeli i  izgradnju termoelektrane na bio masu, a izgradnja prve hidro-elektrane je nedavno završena.

U planu je izgradnja Instituta za kosmološka istraživanja „Nikola Tesla“, koji bi podstakao ekonomski razvoj Opštine Boljevac, privukao potencijalne privrednike da svojim ulaganjem započnu ozbiljne investicije na Rtnju.

U tom pravcu ovih dana biće objavljen tender za prodaju 4 hektara zemljišta po planu detaljne regulacije naselja Rtanj, na kome se predviđa izgradnja turističkog kompleksa koji bi kao centralnu temu na tom potezu imao izgradnju Instituta za kosmološka istraživanja „Nikola Tesla.

Ovo su sve veliki potencijali Opštine Boljevac koji će meštanima ovog malog mesta obezbediti bolji život u blizoj budućnosti – rekao je predsednik Opštine Boljevac Dr Nebojša Marjanovic.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login