3D Art Fest u Zaječaru

UMETNOST  
3D Art Fest u Zaječaru

SJAJNE VESTI IZ ZAJEČARA!

Visoke temperature i oskudnost vazduha ne predstvaljaju problem umetnicima u istočnoj Srbiji, budući da u Zaječaru i Knjaževcu rade punom parom.

Novina ove tradicionalne muzičke manifestacije, koja je svojevrstan brend Zaječara, je Kamp likovnih umetnika iz Bugarske i Srbije. Po završetku kampa, koji inače traje kao i Gitarijada, na javnim površinama u gradu ostaće umetnički trag u u 3D formatu.

3D ART FEST je projekat koji promoviše upotrebu naprednih tehnologija u procesima stvaranja, dizajna, izrade prototipa, umetničkih i drugih predmeta i modela tehnikama 3D štampe kao i procesima arhiviranja, zaštite, digitalizacije ili restauracije upotrebom tehnologija za 3D skeniranje. Projekat je iniciran sa ciljem da kroz edukativni proces o 3D tehnologijama, umetnici, vajari, modelari, muzeolozi, dizajneri nakita, home decor dizajneri, dizajneri modnog aksesoara, industrijski dizajneri i drugi, steknu znanja o osnovnim principima aditivnih tehnologija (3D štampa), materijalima koji se koriste u 3D štampi, pripremi modela i oblastima primene, ekološkom aspektu ovih tehnologija kao i da upoznaju tehnologiju i metode 3D skeniranja.

Cilj 3D Art Fest koji će u Zaječaru održati duh Gitarijade i nakon festivala je izrada likovnih dela u 3D formatu koja će se naći na platou Trga oslobođenja kod česme u Zaječaru, kao i na okruglom platou ispred zgrade Osnovnog suda, fasadi Ustanove Gitarijada i zidu zgrade Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Kustos projekta, 3D Art Festa, je Dejan Sotirović, koorganizator je Aleksandar Milovanski, a učesnici su još slikari Aleksandar Petrov, Petar Iliev, Nikoli Atanasov, Braniša Đorđević, Zoran Milićević, Aleksandar Cvetković i dizajner Zoran Cvetković.

U Knjaževcu se ovih dana, motivima sa dvopređnih čarapa, oslikava stepenište s kojim će se pokušati da što vernije prenesu motivi sa dvopređnih čarapa ka Gurgusovačkoj kuli u okviru projekta.

Projekat „Svakim korakom bliže tradiciji“ sprovodi Timočki klub uz profesorke likovne kulture Anu Jovanović i Tanjicu Vidojević Koprivica sa namerom da se turistima kojima je Knjaževac sve češća destinacija, ali i Knjaževčanima na jedinstven način prezentuje lokalna tradicija i kulturno nasleđe ovog dela Srbije.

„U narednom periodu nam predstoji da do ovih stepenica, koje su malo sakrivene od pogleda, dovedemo ljude tako što ćemo do stepenica ofarbati određeni broj šahti motivima sa čarapa. Napravićemo i publikaciju sa objašnjenjima koji motiv šta znači“ – izjavila je direktorka Timočkog kluba Snežana Pavković.

U Zavičajnom muzeju u Knjaževcu minulih pola veka postoji stara zbirka dvopređenih čarapa, koju su osnovali Vidosava i Svetozar Popović, profesori iz Knjaževca. Zbirka od preko 600 pari vunenih čarapa čuva se, kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login