Na Olimpijadi u Kazahstanu programeri iz Srbije osvojili 4 medalje

INFORMATIKA, IT TEHNOLOGIJE  
Na Olimpijadi u Kazahstanu programeri iz Srbije osvojili 4 medalje

SJAJNE VESTI DONOSE MLADI PROGRAMERI SRBIJE!

Na upravo završenoj Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Kazahstanu mladi programeri iz Srbije osvojili su četiri medalje, od kojih su  tri srebrnog sjaja i jednu bronzanog sjaja.

Takmičenje mladih programera, koje je održano u periodu od 26. jula do 02. avgusta 2015. godine izazvalo je veliko interesovanje pa se prijavilo rekordnih 322 takmičara iz 83 zemlje.

Ekipu Srbije na ovom takmičenju sačinjavao je tim od petnaestak ljudi, uglavnom studenata a neki od njih su se već okušali u ovom takmičenju. Takmičenje je individulnog karaktera, a za ekipu svake zemlje nastupaju po četiri takmičara, koji su prethodno morali da prođu niz kvalifikacija, okružnih takmičenja, državnih takmičenja i Srpske informatičke olimpijade kao završnog stepena.

Za ekipu Srbije su nastupali Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Marko Stanković i Dušan Živanović, učenici gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu i oni su osvojili srebrne medalje a Nikola Jovanović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je bronzanu medalju, pa je zahvaljujući njima ovo izvanredan uspeh.

Nedavno na 23. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj isti programeri su se okitili medaljama.

„Ovo je najveći uspeh naše ekipe u poslednjih 15 godina. Dimitrije Erdeljan je postigao najbolji plasman koji je neki takmičar srpskog tima ikada ostvario, i za osvajanje zlatne medalje nedostajalo mu je svega nekoliko bodova“ – naveo je vođa ekipe Srbije Marko Savić.

Pored Marka Savića sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu vođa ekipe bio je i Dimitrije Dimić sa Računarskog fakulteta u Beogradu, a za organizovanje takmičenja i pripremu učenika, kao i do sada bila je zadužena Državna komisija za takmičenje iz informatike.

Troškove odlaska pokrili su Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i kompanije DMC i ICT Network. Microsoft Development Center Serbia je finansirao završne pripreme za olimpijadu u trajanju od pet dana, koje su održane u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i Računarskom fakultetu koji je obezbedio prostorije i opremu za organizovanje domaćih takmičenja.

Sve čestitke našim informatičarima, uz želju da im sledeće takmičenje bude još uspešnije.

BRAVO! BRAVO! BRAVO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login