Uštedite struju i pored najavljneog poskupljenja

KUĆNI BUDŽET  
Uštedite struju i pored najavljneog poskupljenja

SJAJNE VESTI I PORED POSKUPLJENJA STRUJE!

Početak avgusta nam je doneo, mesec dana ranije najavljeno, poskupljenje električne energije u domaćinstvima, što predstavlja „udarac“ za kućni budžet. To nas dovodi u razmišljanja kako uštediti kilovate električne energije, a da se to previše ne odrazi na domaćinstvo, da „spasavamo“ kućni budžet. Svako za sebe mora da pravi analizu utroška struje, da obrati pažnju na period kada je jeftinija struja, najviše zbog korišćenja kućnih potrošača kao što su bojler, TA peć, pegla, veš mašina itd.

U Srbiji korišćenje jeftinije struje za potrošače, počinje od 22 sata pa do ponoći i koristi se vremenski period u trajanju od osam sati, a termin korišćenja nije svugde isti i zavisi od mesta kako je to Elektroprivreda Srbije predvidila. U centralnoj Srbiji i Beogradu korišćenje jeftinije struje je na raspolaganju od ponoći dok recimo u Vojvodini je od 23 sata, a u nekim delovima Srbije potrošači jeftiniju struju mogu da koriste i od 22 sata.

Da bi bili sigurni u tačan termin najbolje je to proveriti na samom brojilu, ako je reč o dvotarifnom strujomeru, ono ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi. Strelica na dvotarifnom brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2 označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica nagore, znači da trošite skupu struju, obrnuto označava jeftinu tarifu.

Svi smo upoznati koliko možemo da uštedimo koristeći povoljnosti jeftinije tarife, pa preporučujemo da velike potrošače struje kao bojler, peglu mašinu za pranje veša i druge koristimo u tom periodu. Opštepoznato je da je najveći potrošač struje u domaćinstvu bojler, pa ako ga uključujete samo noću po jeftinoj struji, koštaće vas oko 400 dinara mesečno, ako vodu zagrevate danju ceh će biti čak tri puta veći, odnosno 1.200 dinara. Uštedu možemo praviti i na drugim potrošačima, a ovaj primer za vremensko korišćenje bojlera kao i ostalih aparata može nam pomoći da nam računi za struju budu manji.

Po najnovijoj odluci prosečna cena struje će umesto dosadašnjih šest dinara po kilovatu, sada iznositi 7,28 dinara po kilovatu.  Prosečno domaćinstvo koje je za struju mesečno izdvajalo 2.500 dinara po novoj računici plaćaće oko 300 dinara više. Od nove cene Elektroprivredi Srbije odlazi 4,5 odsto, dok će država kroz akcizu uzeti 7,5 procenata.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login