46. Međunarodni plivački maratona Jarak-Šabac

OSTALI SPORTOVI  
46. Međunarodni plivački maratona Jarak-Šabac

SJAJNE VESTI STIŽU IZ JARKA!

U sremskom selu Jarak, juče je održan tradicionalni 46. Međunarodni plivački maraton „Jarak-Šabac“, a učešće je uzelo 17 plivača maratonaca iz devet država.

Ove godine na plivački maraton su pristigli takmičari iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Italije, Brazila, Češke Republike kao i domaćin reprezentacije Srbije, tako da je i ove godine maraton zadržao zvanje „internacionalni maraton“.

Ovaj Međunarodni plivački maraton nalazi se od 1984. godine u kalendaru Svetske plivačke asocijacije (FINA), i poznat je pod nazivom „Trka mira“. Koliki je značaj ovog maratona je činjenica da je među 24 najpoznatija plivačka maratona u svetu, ovaj je rangiran na 8. mestu.

Maraton se održava u znak sećanja na „Krvavi marš“, u septembru 1941. godine, kada je 4500 šapčana pod pretnjom smrtne kazne pretrčali 22 kilometra do nemačkog logora u Jarku. Svako ko je na ovom putu posrnuo bio je ubijen. Mnogi iz „trčeće kolone smrti“ preživeli su zahvaljujući meštanima sela Jarka koji su im, rizikujući svoje živote, davali vodu i hleb. Kao znak zahvalnosti šapčani su na ulazu u ovo selo podigli spomen česmu na kojoj je zapisano: „Za ljubav, za bratstvo, za vodu“.

Maraton se plivao  na stazi dugoj 18 km i 880 metara, od plaže u Jarku do plaže „Stari grad“ u Šapcu, a kao i prošle godine organizatori su Grad Šabac, u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica i Mesnom zajednicom Jarak.
Za reprezentaciju nastupio je Bence Balzam, 1999. godište koji je bio ujedno i najmlađi učesnik trke. Uslovi za maraton su bili takvi da se očekivala sporija trka, zbog izuzetno niskog vodostaja Save. Zahvaljujući temperaturi od 25 celzijusovih stepeni koja je pogodovala plivačima, trka je uspešno završena.

Pobednik Međunarodnog plivačkog maratona Jarak-Šabac u muškoj konkurenciji je Duje Milan iz Hrvatske, a deonicu dugu 19 kilometara on je preplivao za 2 sata 48 minuta i 52 sekunde.

„Bilo je teško, trka je na svetskom nivou i dao sam sve od sebe, poslednji atom snage da izvučem prvo mesto“- rekao je Duje Milan.

Pobednica u ženskoj konkurenciji je reprezentativka iz Srbije, petnaestogodišnja Jelena Ječanski iz Bečeja kojoj je bilo potrebno vreme od tri sata i tri minuta, da ispliva ovu maratonsku deonicu.

„Izuzetno mi je bilo teško. Posle deset kilometara imala sam često krize i nisam verovala da mogu da isplivam 19 kilometara. Tata mi je govorio izdrži, imaš još malo, tu smo, a ja sam vrištala „ne mogu“. Ovo je sjajno iskustvo i presrećna sam rezultatom“ – kaže ova mlada maratonka.

Pobednicima ČESTITKE, uz želju da se i sledeće godine vidimo. BRAVO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login