Završen 46. Levački sabor

DOGAĐAJI  
Završen 46. Levački sabor

SJAJNE VESTI!

Završen je tradicionalni 46. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Reč je o jednoj od najstarijih manifestacija na ovim prostorima, posvećenih očuvanju tradicionalnih narodnih običaja od zaborava a pokrovitelji ove manifestacije su bili Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i opština Rekovac, kojin se završio u nedelju uveče u Kaleniću kod Rekovca. Predsaborske aktivnosti su počele u sredu 29. jula, i tokom tih nekoliko dana održani su brojni umetnički programi. Posetioci su imali prilike da prisustvuju i razgledaju izložbu poput sabora slikara i pesnika „Jankovi dani“, Levačke likovne kolonije, promocije knjiga i uživaju u  takmičenju za Zlatni glas Sabora.

Sabor je u subotu uveče u porti manastira Kalenić svečano otvorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, koja je pozvala mlade da ostaju na selu, na imanjima svojih dedova i otaca, a Srbija će im pomoći da budu dobri domaćini, svoji na svome.

Goste Sabora i učesnike pozdravio je predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević, a svečanom otvaranju Sabora prisustovao je i vladika šumadijski Jovan, kao i ambasadori Indonezije, Palestine, Gvineje, Pakistana, Libije, Egipta, Mjanmara.

Na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, oko 300 metara od srednjovekovnog manastira Kalenić, u hladovini stoletnih bukvi, u svečanom defileu je nastupilo oko 20 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva. Po završetku defilea prikazan je Kulturno-umetnički program „Srbija-kuća ljubavi“ po scenariju Marije Bišof i u režiji Radojice Kuzmanovića. U ovom komadu glumili su Momir Bradić, Nina Janković, Jelena Jovičić, Andrija Kuzmanović i Aleksandar Srećković.

U daljem delu programa nastupio je hor „Obilić“, Amatersko kulturno umetničko društvo „Branko Krsmanović“, KUD „Lola“, te solisti Tanja Andrijić i etno pevačica Biljana Krstić.

Drugog dana glavnog programa, u nedelju, lepo vreme i dobra pesma i igra privukli su na plato Kalenićke reke, prema proceni organizatora, oko 17.000 ljudi. Zatim je usledilo biranje najboljih prijavljenih takmičara, po disciplinama u kojima su se prijavili.

Za najlepšu devojku „Saboricu“ proglašena je Teodora Burić iz Gračanice, a pratilje su joj bile Katarina Basara iz Rekovca i Vedrana Šukurma iz Liješća.

Najdužu pletenicu, u dobi preko 15 godina imala je Milena Lukić iz Jagodine – 122 centimetra, do 15 godina Katarina Stošić iz Milutovca – 127 centimetara, a do sedam godina Helena Čarbić iz Rekovca 87 centimetara.

Najbolje očuvanu žensku naodnu nošnju imala je Tijana Garabantin iz Novog Sada, a mušku Dalibor Stevanović iz Rekovca.

Titulu najduži brk Sabora poneo je Gojko Andrejević iz Batočine, njegovi su brkovi dugi 78 centimatara, izmerio je žiri.

Pod brojnim šatorima kraj Kalenićke reke, veselje je trajalo do zore, uz vino iz Levačkih vinograda, manastirsku šljivovicu i pivo Jagodinske pivare, a muzika i pesma odjekivali su čitavu noć.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login