9. Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade

FILM, OBRAZOVANJE, UMETNOST  
9. Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade

SJAJNE VESTI!

Od danas 05. avgusta pa do 09. avgusta 2015. godine, u Nišu održava se Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade.

Organizatori kolonije i festivala su: SCF 98, Anima Niš i Gradska opština Pantelej. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Međunarodna kolonija održava se u prostorijama Opštine Pantelej, Lutkarskom pozorištu i VIP sali hale Čair, a za mlade osim što će učiti o animaciji, biće organizovan i filmski festival, a na koloniji svoje učešće uzeće autori iz Rusije, Bugarske, Slovenije,  BIH i  Srbije.
U sklopu kolonije koja se održava od 2013. godine je i međunarodni festival animiranih filmova  za decu i mlade „Konstnantinov zlatnik“, te će u drugom delu kolonije biti prikazivani filmovi iz mini, midi, maxi i senior kategorije.
Prijavljeno je 194 filma iz 27 zemalja sveta. 134 filma biće prikazana u 4 takmičarske kategorije i panorama programu. Na ovogodišnjim radionicama biće predavači-gosti iz Švedske Veronica Wallenberg i Johan Sonestedt. Oni će polaznike i učesnike, iz Istočnog Sarajeva, Jagodine, Bosilegrada i niške polaznike radionice „Animacije bez granica“, učiti o tehnikama animacije, dok će Marija Vulić iz Jagodine pokazivati animaciju plastelinom. Gost kolonije će biti Radostina Neykova, profesor animacije na Univerzitetu u Sofiji i dugogodišnji učesnik ovakvih radionica. Iz „Studija crtanog filma 98“ i Udruženja „Anima“ Niš, koji su organizatori kolonije, poručuju da žele da predstave kulturno stvaralštvo dece i odraslih.

„Kolonija dečijeg crtanog filma je ugostila do sada veoma značajne mentore i autore i decu iz raznih zemalja Evrope i siguran sam da smo jedna od retkih institucija u našoj zemlji koja pravi radionice za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta“ – rekao je Dejan Dabić iz Studija crtanog filma 98.

U MINI kategoriji je 11 filmova, ukupnog trajanja 42m 23s.
MIDI kategorija ima 20 filmova, ukupnog trajanja 1h 02m 08s.
MAXI kategorija ima 15 filmova, ukupnog trajanja 1h 05m 45s.
Senior ima najviše, 58 filmova, ukupnog trajanja 6h 52m 38s.
Na kraju je Panorama sa 30 filmova, ukupnog trajanja 1h 59m 29s.
Sve projekcije će se održavati u Domu vojske.
Žiri festivala činiće međunarodni trio u sastavu: Zsuzsanna Szabo, Katya Rinaldi i Radenko Ranković.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login