Konkurs za dodelu subvencija za razvoj tradicionalnih zanata

INVESTICIJE, POSAO  
Konkurs za dodelu subvencija za razvoj tradicionalnih zanata

SJAJNE VESTI!

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je 20. jula 2015. godine javni poziv za dodelu subvencija za razvoj tradicionalnih zanata u 2015. godini. Konkurs će biti otvoren do 3. avgusta, a pravo učešća na konkursu imaju isključivo privredni subjekti, ne i udruženja.
Ukupan iznos subvencija namenjen starim zanatlijama iznosi dva miliona dinara. U okviru ove sume dodeljuje se 21 subvencija i to 10 subvencija od 50 hiljada dinara, sedam od 100 hiljada dinara i četiri subvencije od 200 hiljada dinara.
U skladu sa programom, tradicionalni zanati su tkanje, vez, ćilimarstvo, opančarstvo, filigranstvo, ikonopis i terzijski zanat, koji podrazumevaju  veštinu izrade, naročito ručnog rada, kao i profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, a koje su zasnovane na tradicionalnim znanjima i tehnologijama, upotrebom prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

Privrednim subjektima smatraju se privredna društva, zadruge i preduzetnici. Udruženja nemaju pravo učešća na ovom konkursu.
Subvencije po ovom programu predstavljaju namenska finansijska sredstva i dodeljuju se bespovratno.
Subvencije namenjene za razvoj tradicionalnih zanata koriste se za sledeće namene:
1) unapređenje procesa proizvodnje na način koji ne urgrožava tradicionalnu tehnologiju karakteristinu za stari zanat (nabavka opreme, adaptacija i uređenje radnih prostorija; ne uključuje nabavku sirovina);
2) unapređenje proizvoda i/ili ambalaže proizvoda starog zanata i
3) promovisanje tradicionalnih zanata u svetu kroz učešće na Svetskoj izložbi EXPO Milano 2015 u okviru Srpskog paviljona u septembru mesecu 2015. godine.

Privredni subjekat koji konkuriše za subvenciju prilažu dokaz:

– Izvod  iz APR-a  (koji mora biti izdat u 2015. godini),
– Kopiju Sertifikata da se njegovi proizvodi mogu obeležavati stilizovanom oznakom otvorene šake (proizvodi starih i/ili umetničkih zanata ili domaće radinosti) koji je izdat od resornog Ministarstva za poslove privrede, kao i dokaz da se bavi najmanje jednim od sledećih tradicionalnih zanata: tkanjem, ćilimarstvom, vezom, opančarstvom, filigranstvom, ikonopisom i terzijskim zanatom i
– Uverenje Republičke poreske uprave da privredni subjekat koji konkuriše za subvenciju nema dospele, i neizmirene poreske i druge finansijske obaveze prema Republici Srbiji.

Blagovremeno primljene prijave će se smatrati one koje budu predate na pisarnici Ministarstva u Nemanjinoj ulici 22-26 u Beogradu ili dostavljene poštom, i to do 3. avgusta 2015. godine, na adresu: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (kancelarija 239), Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login