Danas je DAN RUDARA

IZDVOJENO  
Danas je DAN RUDARA

SJAJNE VESTI ZA SVE RUDARE!

Danas 06. avgusta obeležava se Dan rudara u Srbiji, u znak sećanja na 06. avgust 1903. godine.

U Srbiji trenutno posluje 270 kompanija, koja su javna preduzeća ili su u državnom vlasništvu, a koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i 20 firmi za geološka istraživanja mineralnih sirovina. Broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom u trenutno aktivnih osam rudnika uglja, šest rudnika metala i tri rudnika nemetala kreće se od oko 5.500 do 6.000 radnika.

Među najvećim rudnicima u Srbiji su površinski ugljenokop Rudarskog basena „Kolubara“, koji posluje u okviru Elektroprivrede Srbije i rudnici bakra Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“.

Dan rudara u Srbiji se obeležava u znak sećanja na početak štrajka u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika. Rudari te najstarije jame u Srbiju su tada tokom devet dana štrajka izborili da im se kolege vrate na posao i uspeli da skrate radno vreme, i dobiju besplatno ulje za lampe za osvetlenje jama, koje su morali sami da plaćaju.

Prosečna zarada u rudarskom sektoru u 2010. godini u Srbiji u istraživanju, eksploataciji i preradi bila je oko 36.000 dinara, pri čemu je prosečna u eksploataciji uglja oko 48.000 dinara, eksploataciji metala 37.500 dinara i eksploataciji nemetala i građevinskog kamena 24.500 dinara.

Na večerašnjoj proslavi povodom Dana rudara Srbije i Dana Rudarsko-topioničarskog basena Bor, gostovaće jedan od najpopularnijih pop-rok bendova sarajevska „Crvena jabuka“. Ovi večiti dečaci i nepopravljivi momci, predvođeni Draženom Žerićem Žerom, prirediće nezaboravno veče prisutnima, i svirku za pamćenje, večeras u amfiteatru kod Doma kulture u Boru, a sutra veče u Majdanpeku na Gradskom trgu.
Ova legendarna grupa sa prostora bivše Jugoslavije, objavila je početkom godine dvostruki CD „Bivše djevojčice, bivši dječaci“ sa trideset njihovih najvećih hitova, a njihove odlične pesme i muzika su odlična preporuka za predstojeće koncerte i u Boru i u Majdanpeku.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login