Nemačka kompanija će zaposliti 500 radnika u Ćupriji

INVESTICIJE, POSAO  
Nemačka kompanija će zaposliti 500 radnika u Ćupriji

SJAJNE VESTI!

Kako se najavljuje nemačka kompanija „Truck lite Europe“ će u oktobru ove godine početi izgradnju fabrike auto-delova u Ćupriji.

„Truck-Lite Europe“ je jedna od vodećih svetskih kompanija u proizvodnji opreme za osvetljenje u auto-moto industriji, a najvažniji kupci njihovih proizvoda su „Volkswagen“, „Daimler“, „Škoda“ i „BMW“. Član je Nemačke privredne komore, kao i Nemačko-srpskog privrednog udruženja.

Kompanija „Truck-Lite Europe“ planira da investira u Ćupriji oko 11 mil EUR, i izgradiće fabriku u koju planira da zaposli 500 radnika.  U cilju što boljeg uspeha ove investicije, organizovane su pripreme za što bolju obučenost profesionalnog kadra.
U  proteklih pola godine regrutovana su i obučene četiri mlade osobe koje treba da započnu pripravničku obuku iz oblasti mehatronike u sedištu kompanije u Ajzenahu, a obučavani su da upravljaju visoko-sofisticiranim mašinama. Projekat stručnog usavršavanja i programa obuke ima modalni karakter, zanimljiv je i za druge nemačke kompanije, a podržavaju ga regionalne industrije i trgovinske komore (IHK) iz grada Erfurt u Nemačkoj,
Nakon perioda od tri i po godine obuke, ova četiri kandidata će primiti „IHK“ sertifikate, koje dobro prihvataju kompanija iz nemačke industrije širom sveta. Plan za njih je da započnu svoje karijere u novoj „Truck-Lite Europe“ fabrici u Ćupriji i da doprinesu uspehu te kompanije u Srbiji.

U prostorijama Delegacije nemačke privrede u Srbiji, ova kompanija je  organizovala radionicu za pripravnike, u cilju priprema za stručnu obuku kadrova. Stručno usavršavanje i program obuke će se sprovoditi tri i po godine, a počeće sredinom avgusta u Ajzenahu u Nemačkoj.
Kompanija „Truck-Lite Europe“ je za njih do sada organizovao nekoliko radionica i intenzivni petomesečni kurs nemačkog jezika u Gete institutu u Beogradu. Njihovo stručno usavršavanje i program obuke će se nastaviti u Nemačkoj, kroz časove u školi iz oblasti senzorike, pneumatike, IT, hidraulike, robotike i drugih opštih oblasti.

Ono što je još važnije jeste da će oni zapravo raditi u „Truck-Lite Europe“ fabrici i da će ih obučavati lični treneri iz oblasti automobilske industrije za rad na visoko-tehnološkim mašinama.

Opremanje industijske zone gde će se graditi fabrika, koštaće 95 miliona dinara, Vlada Srbije odobrila je ugovor o „individualnoj državnoj pomoći“ investitoru iz Nemačke, za zapošljavanje radnika u ovoj fabrici. Država će učestvovati sa 60 odsto a opština Ćuprija sa 40 odsto potrebnih sredstava za opremanje industrijske zone, a kompanija iz Nemačke će investirati 10 mil EUR-a.

– Početkom septembra očekujemo dolazak Nemaca, kada ćemo precizirati ugovor, a nakon toga, najdalje u oktobru, počeće izgradnja fabrike. Izgradnja će trajati šest do osam meseci i ja očekujem prve proizvode iz ove fabrike u drugoj polovini sledeće godine – rekao presednik opštine Ćuprije Ninoslav Erić.“

Nadamo se realizaciji ovog poduhvata, i zaposlenju ovog pripremljenog stručnog kadra.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login