Poljoprivrednici iz Kragujevca dobili plastenike

POLJOPRIVREDA  
Poljoprivrednici iz Kragujevca dobili plastenike

SJAJNE VESTI ZA POLJOPROVREDNIKE IZ KRAGUJEVCA!

Počela podela pomoći poljoprivrednicima iz okoline Kragujevca od strane Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu UN – FAO. Ova organizacija ima u planu dodelu raznih paketa pomoći, a trenutno se vrši isporuka i montiranje deset plastenika na gazdinstvima poljoprivrednika.

Nakon prošlogodišnjih poplava, domaćinstva u kragujevačkim selima koja su pretrpela štetu na usevima, mogla su da konkurišu za bespovratnu pomoć koju je donirala Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu UN – FAO. Oko 330 poljoprivrednika sa teritorije grada Kragujevca opredelilo se za razne vrste bespovratne pomoći i to kroz 23 različita programa, kao što su donacije stočne hrane, semenskog materijala, mineralnog đubriva, mehanizacije, sadnica voća, opreme za navodnjavanje i plastenika i obnove stočnog fonda.

Šest velikih plastenika dimenzija 8 x 20 metara isporučeni i postavljena su u domaćinstvima u Stragarima, Botunju, Dragobraći i Beloševac, dok su četiri manja plastenika  dimenzija 5 x 20 metara  montirana u domaćinstvima u Ilićevu i Trmbasu. Očekuje se i još jedna donacija od deset plastenika.

Domaćin iz Ilićeva Ranko Perić, je na mestu nekadašnje bašte na otvorenom, koju su uništile prošlogodišnje poplave, podigao plastenik u kome sada ima više zasada nego ranije. Trenutno razmišlja i o proširenju proizvodnje, gajenju cveća i investiranju u grejanje u plasteniku kako bi paradajz koji sada uzgaja mogao da bere tokom čitave godine. Njegovo imanje posetili su član Gradskog veća za poljoprivredu Zoran R. Prokić, i načelnik Odelenja za poljoprivredu i vodoregulaciju Ljiljana Petričević, koji su zadovoljni urađenim poslom do sada i obećali su da će i dalje pomoć poljoprivrednicima ovog kraja.

– Prvu fazu saradnje sa organizacijom FAO uspešno privodimo kraju, u toku je montaža plastenika za domaćinstva koja su se izjasnila za ovu vrstu pomoći. U narednom periodu očekujemo da FAO uđe u drugi krug pomoći za još 120 poljoprivrednika sa teritorije Kragujevca – rekao je Zoran Prokić.

Poljoprivrednici iz okoline Kragujevca su zadovoljni sa do sada urađenim i nadaju se da će i preostale donacije, od strane Svetske organizacije za hranu i poljprivredu UN-FAO, biti podeljene na vreme.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login