55. sabor trubača u Guči

MUZIKA, DOGAĐAJI  
55. sabor trubača u GučiSAJNE VESTI IZ GUČE!

Ovih dana svi putevi vode u Guču, Srpsku prestonicu trube, dobre muzike i provoda. Kažu da Sabor počinje tek kad se sa svih strana sjate u Guču, a za to je najbolji dokaz dolazak posetilaca iz Francuske, Mađarske, Slovenije, okruženja ali i iz raznih gradova Srbije.

U četvrtak veče atmosfera je dovedena do vrhunca, a veče je otvorio orkestar Ekrema Mamutovića. Posle nastupa njegovog orkestra, na scenu izlazi Dejan Petrović sa svojim orkestrom Big Bend, i atmosferu na stadionu dovodi do ludila izvodeći najveće moderne hitove obrađene u zvuku trube.
Zarazni zvuci trube jednog od najboljih i najinovativnijih srpskih trubača uz pesmu „Hej dragi, dragi, božurove sadi“ peva staro i mlado, što domaće, što strano. Zastave Norveške, Srbije, Švedske vijore se na Stadionu u Guči, jedna luda festivalska atmosfera obeležava veče.

A kada je počelo izvođenje pesme „Happy“ publika je u transu sa svih strana odjekuje „Dejane, care Dejaneeeeeeee“ – zajedno uzvikuju i Srbi, i stranci, pravo ludilo.

Zatim je usledio nastup Gorana Bregovića sa njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane, koji pesmom „Gas, gas“ od Severine  Vučković, koja oduševljava posetioce 55. Sabora u Guči i svi je pevaju u transu.

Bregović nije previše pričao, u svom prepoznatljivom stilu, i u belom odelu, nastavio je sa hitovima „Bijelog dugmeta“, ali i sa numerama koje je radio sa Orkestrom za svadbe i sahrane, i nije krio oduševljenje ponašanjem publike koja je svaku njegovu pesmu ispevala do kraja.

Za najbolji omladinski orkestar 55. Sabora trubača u Guči su „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca, koji su za nagradu dobili bubanj i njihov Kapelnik Predrag Đordjevićna se zahvalio na ovoj vrednoj nagradi uz obećanje da će opravdati poverenje žirija i da će na novom bubnju zabeležiti još pobeda u trubačkom svetu.

„Srećni smo. Po drugi put osvajamo nagradu za najbolji mladi orkestar i nastavićemo vredno da radimo sve dok ne osvojimo sva prestižna priznanja u Guči. Vežbamo puno, a dodatno nam je i iskustvo na svirkama koje imamo skoro svakog vikenda. Sviramo i svadbe na kojima može lepo da se zaradi, ali nama je važnije da budemo zajedno i usavršavamo nastupe u isčekivanju da postanemo najbolji trubački orkestar na Saboru trubača“ – kaže Predrag.

Za najbolji pionirski orkestar proglašen je Orkestar – Braća Ilić iz Požege.

A najbolji trubač u pionirskoj konkurenciji je Nikola Krstić koji je za nagradu dobio bubanj i trubu.

Ove godine je odlučeno da više pažnje bude posvećeno gostima u cilju promocije turizma i pozivanju što većeg broja turista u našu zemlju i očekuje se da u budućnosti Guča postane isključivo Festival trube. Bezbednost na 55. Saboru je na najvišem mogućem nivou, policija i ostale nadležne službe svoj posao rade vrlo profesionalno svih 24 sata.

Domaćin festivala Slobodan Jolović napominje:

„Cilj festivala je da sačuva tradiciju prateći savremene tokove, jer ukoliko to ne budemo činili propašće kao i mnogi drugi festivali u Srbiji. Neophodno je više pažnje posvetiti trubaču i trubi, a u novembru tekuće godine biće održan sastanak i imenovan umetnički direktor manifestacije, koji će raditi na unapređenju programskih sadržaja“.

Posetioci su oduševljeni ovim neverovatnim provodom, atmosferom koja vlada na Saboru, hranom i pićem i svi su složni u jednom – svi dolaze i sledeće godine.

Na današnjem finalnom nadmetanju u kojem učestvuju 16 trubačkih orkestara očekuje se oko 150.000 posetioca pa bi do završetka ove manifestacije broj posetilaca bio oko pola miliona.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login