Istorija jedne od najpopularnijih pijaca u Beogradu – „Kalenić pijaca“

ISTORIJA GRADOVA  
Istorija jedne od najpopularnijih pijaca u Beogradu – „Kalenić pijaca“

SJAJNE VESTI SA KALENIĆ PIJACE!

Kalenić pijaca, najpoznatija pijaca našeg glavnog grada, postoji još od davne 1926. godine, a izgrađena je na „Kalenića guvnu“ i ima najveći turistički potencijal, a zbog dobre i raznovrsne ponude građani kažu da je „gradskija odnosno gospodskija od svih pijaca u gradu“.

Većina pijaca u Beogradu ime je dobilo po delu grada u kom su se „ugnezdile“. Kalenić pijaca, Bajlonijeva i Cvetkova nazive su dobile po imućnim Beograđanima koja su svoja imanja od srca poklonili svom gradu.

Kalenić pijaca je zadužbina Vlajka Kalenića, koji je gotovo celo imanje nasleđeno od svog oca papudžije po zanimanju, zaveštao svom gradu i na delu njegove zemlje sagrađena je pijaca, koja i danas nosi ime ovog donatora, radnog i skromnog čoveka.

Ovaj poznati predratni bogataš je 1907. godine svu svoju imovinu zaveštao u dobrotvorne svrhe, a nakon njegove smrti formiran je „Fond Vlajka Kalenića, obućara i ekonoma iz Beograda“ koji je pomagao i dan danas pomaže siromašnim učenicima, ali i humanitarnim i kulturnim ustanovama. U Svetogorskoj ulici broj 12 nalazi se njegovo zdanje u okviru koga se izdaju 32 stana, a prihod od toga namenjen je za usavršavanje i školovanje studenata, baš kako je to svojim testamentom, Vlajko Kalenić i pravi građanin i pravi gospodin ostavio u amanet.

Kada želite da vidite stvarni život nekog grada najbolje je da pođete na gradsku pijacu. To je najčešće jedino mesto na kome možete da vidite na okupu ljude najrazličitijeg socijalnog statusa i svi se oni guraju i probijaju kroz gužvu da bi došli do onoga što im treba.

Tako je i na gradskoj Kalenića pijaci.
Pijačne tezge se nalaze na trouglastom platou između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe, okruženog nizom malih prodavnica, pekara i cvećara. Ponude na tezgama su raznovrsne prodaje se voće i povrće, sir i kajmak, med, riba, tu je poslastičarnica na otvorenom, neizostavne kazandžije i kovači, najviše ima onih koji preprodaju robu iz nekih prošlih vremena popularno zvanom „buvljak“. Tu su i tezgice gde možete kupiti modernu garderobu i kozmetiku te jeftinu „švercovanu“ hranu, sve u svemu za svakog po nešto. Mnoge tezge se porodično nasleđuju i većina Beograđana ima „svog“ prodavca od poverenja za svaki od proizvoda. Pijaca je i mesto da se čuje dobar vic ili novi trač, da se ogovaraju političari i fudbaleri ili odigra partija šaha.

Zaista je pravo uživanje prošetati i obilaziti Kalenić pijacu, jedno od najautentičnijih mesta u Beogradu, okruženu najlepšim i „najromantičnijim“ prestoničkim ulicama. Kalenić pijaca – šareno „carstvo“ svega i svačega. Ušuškano mesto u srcu Beograda koje nudi poseban doživljaj.

Radno vreme pijace: letni period svaki dan od 6-20 časova, a zimi 8-16 časova. 
Ovo je zvanično radno vreme kada su otvorene kapije, ali ako želite da vidite pijacu u punom sjaju onda je najbolje da dođete između 8 i 14 časova, a najveća gužva je naravno vikendom.

Pa posetite i vi Kalenić pijacu jer to je mesto koje ne poznaje razlike, mesto koje „greje“ dušu Beograđana, ali i svih koji u prestonicu dođu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login