Otkup do 20 hektara državnog zemljišta

POLJOPRIVREDA  
Otkup do 20 hektara državnog zemljišta

SJAJNE VESTI IZ NIŠA!

Država Srbija je po prvi put odlučila da deo svog poljoprivrednog zemljišta ponudi u otkup malim poljoprivrednicima.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu u Nišu, predloženo je da svi poljoprivrednici koji u svom posedu imaju najviše do 30 hektara u vlasništvu, od sada će moći da kupe još do 20 hektara državnog zemljišta sa rokom plaćanja do pet godina. Država na taj način želi dodatno ojačati male poljoprivredne proizvođače.
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković ističe:

„Stanje u poljoprivredi je takvo da traži brza rešenja, a novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu želimo da unapredimo raspolaganje ovim prirodnim resursom, jer je trenutno stanje takvo da traži brza rešenja“.

U svom daljem obrazloženju ona ističe potrebu za promenom zakona o poljoprivrednom zemljištu, uz napomenu, da Srbija ima ukupno 490 hiljada hektara obradivog zemljišta, a da je iskorišćenost tog potencijala veoma mala te da se predloženim izmenama i dopunama Zakona teži da se zemljište koje se nije izdavalo najmanje tri uzastopne agroekološke godine, sada može besplatno izdati na period do pet godina, sa mogućnošću produženja roka do 20 godina.

Prema njenim rečima, najveća novina koju donosi Nacrt su kazne za uzurpatore poljoprivrednog zemljišta.

„Praksa dosadašnjeg korišćenja i upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem je takva da zahteva promene u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i ekonomičnijeg korišćenja istog. U prilog tome govori podatak da gotovo polovina obradivog zemljišta kojim raspolaže Srbija se ne izdaje u zakup, kao i da se velike površine istog uzurpiraju i od poznatih i od NN lica“, ukazala je ministarka.

Napominje se da je veliki deo zemljišta neiskorišćen, a nivo investicija je izuzetno nizak, a da se ovim zakonom želi omogućiti davanje do 30 odsto državnog zemljišta u zakup velikim investitorima i tako poveća nivo investicija, a domaćim proizvođačima omogući siguran plasman proizvoda na tržište.

U Vojvodini se koristi 63 odsto, dok je u centralnoj Srbiji iskorišćenost svega 13 odsto obradivog zemljišta. Ostalo je ili uzurpirano ili uparloženo. Ovim zakonom hoćemo da povećamo efikasnost, racionalnost i ekonomičnost korišćenja obradivog zemljišta“ – zaključila je ministarka poljoprivrede.

Predmet Zakona o restituciji zemljišta mora biti tretiran i biti u skladu sa zakonom o korištenju zemljišta.

„Zakon o restituciji je stariji i mi ga moramo poštovati“ rekla je Bošković

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bošković je najavila, da je još jedna od izmena to što će se obezbediti predvidivo i pouzdano poslovno okruženje kao osnovni preduslov za investicije i da će se na taj način pokrenuti proizvodnja, obezbediti količina i kvalitet proizvoda, koji su ključni za opstanak proizvođača u sve zahtevnijim tržišnim uslovima kako u svetu, tako i kod nas.

Nadamo se da ce poljoprivrednici imati koristi od zemljista, a drzava Srbija dobiti kvalitetne domaće proizvode.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login