Košarkasi Srbije bolji od Francuske u prijateljskoj utakmici

KOŠARKA  
Košarkasi Srbije bolji od Francuske u prijateljskoj utakmici

SJAJNA VEST!

U sklopu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo, košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u beogradskoj Areni ekipu Francuske sa 73:63, po četvrtinama 20:19, 21:14, 11:12 i 21:18.

Naši reprezentativci su prošle sedmice, takođe u slopu priprema, odigrali meč sa Francuzima u Nansiju i doživeli su poraz sa 78:65, te je ova pobeda u Areni uspešan revanš „trikolorima“.

Kolektivna igra, preciznost baš kad treba i timski duh, doprineli su naizgled malo važnoj pobedi, ali itekako važnu na polju samopouzdanja, jer je Eurobasket sve bliže, a tamo će cilj biti ne samo medalja, već i plasman na Olimpijske igre, na koje vodi učešće u finalu – što je želja mnogih učesnika.

Francuska ekipa doputovala je u Beograd „naoružana“ čak sa sedam NBA igrača među kojima je i bivši Partizanov kapiten Žofri Lovernj i lider San Antonija Toni Parker.

Naišli su na oduševljenje publike koja ih je nagradila gromoglasnim aplauzima i na taj način pokazala gostoprimstvo. Najveći aplauz „trikolori“ su dobili kada su sami, sa stručnim štabom, otpevali himnu pošto iz tehničkih razloga Marseljeza „nije htela“ da se čuje sa zvučnika.

Početak utakmice je obećavao dobar i atraktivan duel međusobno dobro poznatih rivala. Na ovoj utakmicu selektor reprezentacije Srbije je odmarao kapitena Miloša Teodosića, koji je na kraju dobio kratkotrajnu šansu da zaigra.

Početnu petorku Srbije činili su Marković, Bogdanović, Kalinić, Bjelica, Raduljica, a za Francusku Parker, De Kolo, Batum, Dijao, Gober. I, čim je meč počeo, publika je mogla da vidi da su oba tima ušla u ovaj susret željna dokazivanja, laki poeni nisu dozvoljavani već bi odmah usledio faul, a čak i kada bi se činilo da će prodor biti okončan pogotkom – desila bi se aktraktivna blokada. Francuzi bolje otvaraju meč i drugim uspešnim prodorom rezultat je 2:8, a onda su se probudili i „orlovi“. Mitrović je bio precizan, Nedović igra sve bolje počeo je da osvaja lopte, a posle novog pogotka Mitrovića usledila je trojka Stefana Markovića i zakucavanje Nemanje Nedovića, za prilazak Srbije na 11:13 u 7. minutu.
Vodi se velika borba gledaoci ne mogu da veruju da je ovo prijateljski meč, a francuske NBA zvezde pokazuju svoj kvalitet, Lovernj pogađa sve, dobro u odbrani igra De Kolo i bio je precizan sa linije penala, ali je i naša publika imala priliku da uživa, naročito kada je Simonović sjajno zakucava, najaviši da će prva deonica pripasti našim igračima, pa prvu četvrtinu rešavamo u našu korist sa (20:19).

Druga četvrtina protiče u oštrijoj borbi naročito pod obručima, a prvi pogodak postiže Kalinić za 24:19 u korist „orlova“. Ta prednost je održavana, bilo je 26:21 u 13. minutu jer je odbrana srpske reprezentacije u potpunosti neutralisala pik-en-rol igru suparnika. Francuski  selektor pokušava da zonskom odbranom „primiri“ naše izabranike ali to mu nije donelo željeni preokret, jer je semafor pokazivao 34:27 u korist Srbije. Od 26:24 do pomenutih „+7“ stiglo se najpre uz pogotke odličnih drugara, Nedovića i Bogdanovića, a onda i sa dva uzastopna koša Raduljice, koji igra sve bolje i potpuno zatvora sve prilaze našem košu.
Usledio je tajm-aut  francuskog stratega koji je „razmrdao“ njegove izabranike, pa su uspeli da preko Furnijea dvaput pogode sa distance, ali Bjelicina trojka održavala željenu prednost. Prednost se povećava na 41:33  drugim uzastopnim pogotkom evroligaškog MVP-a, koji je novi član Minesote, Nemanje Bjelice. Tim rezultatom se otišlo na poluvreme.

Pogodak Bjelice na početku drugog poluvremena donosi prvu dvocifrenu prednost „orlovima“ – 43:33. Upravo je on u potpunosti uspeo da primiri Dijaoa, koji je za 18 minuta nastupa uspio da ubaci samo dva poena iz slobodnih bacanja. U tim momentima dolazi do pada u igri naših reprezentativaca i posle tri uzastopna promašaja naših košarkaša, uglavnom sa polu-distance, i to iz iznuđenih pozicija za šut usled dobre odbrane Francuza, prednost se počela da topi. Trojka Dijaoa primakla je „trikolore na 43:38, u 24. minutu, a povratak Parkera na parket i njegovi čudesni prodori počeli su da zadaju dodatne glavobolje našim reprezentativcima koje je, nekako naprasno, „šut izdao“. U igru nas vraća Kalinić koji pogađa, za njim šut služi i Nedovića a  semafor u 27. minuti pokazuje 47:41 u našu korist. Gober, koji je do tada čuvao Milutinova, je otišao na klupu, a upravo je Nikola uz leđnu tehniku poentirao preko „novog“ čuvara, Lovernja, za aplauze sa tribina Arene i „+8“ na dva minuta do kraja treće deonice. Žofri Lovernj se u narednoj akciji „orlova“ našao na parketu, jer se Bjelica okrenuo oko njega, Francuz se pritom, pokušavajući da nekako stigne bržeg od sebe, okliznuo, pa je sa poda posmatrao kako novajlija u NBA ligi postiže svoj deveti poen, za 51:41 u 29. minutu i dolazimo na „+10“.

U poslednjih 10 minuta krećemo sa dvocifrenom prednošću a već u 32. minutu ta prednost iznosi 59:45, pre svega zahvaljujući šutom sa polu-distance Bogdanovića. Kada se na to nadovezalo i atraktivno zakucavanje Simonovića, koji se pojavio sa levog krila ka obruču i podigao ne samo publiku, već i saigrače sa klupe na noge. Igra naših momaka briljira, Raduljca uspevao da pobegne kompletnoj odbrani protivnika potom Dangubić uspevao da blokira Pjetrusa, a akcija ide toliko brzo da Francuzi baš i ne znaju gde je lopta, a onda Kešelj ubacuje trojku iz ćoška.
Igra naše ekipe dovodi protivničke igrače u očaj prednost se povećava  stižemo u 37. minutu  do 69:50. U finišu utakmice naši igrači igraju opušteno i dozvoljavaju Francuzima da ublaže poraz, što nije smetalo publici da i jedne i druge nagradi aplauzom. U igru ulazi kapiten Teodosić da oseti slast pobede a Štimac se poslednji upisuje u listu strelaca za konačnih 73:63.

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević posle meča ističe:

„Najvažnije u ovom trenutku mi je odnos prema igri i zadacima, pogotovo u odbrani, ta odbrana mora i može da bude najjače naše oružje, kao što je bila prošle godine na Mundobasketu. Dolazimo do ispunjavanja nekih ciljeva koje smo postavili na početku što je i normalno posle 20-25 dana koliko smo zajedno. Hvala publici što je došla u ovolikom broju, ovo nam mnogo znači, znamo da svi vole kada Srbija pobeđuje u bilo kom sportu, a nama je bila izuzetna motivacija i zadatak da pobedimo Francusku pred našom publikom. Zašto? Zato što sami sebi dokazujemo iz dana u dan da imamo prostora za napredak, da možemo još bolje i protiv najboljih, što je dobra stvar za duh ekipe koji je bio i postao još više ratnički. Iako nismo uspeli da skinemo mnogo lopti u ofanzivnom skoku, kontrolisali smo dobrim napadima njihovu tranziciju koja nam je najviše problema praila u Nansiju, te njihove kontre i ofanzivni skokovi, a samo jedan poen postigli su iz tog segmenta. Nismo ih baš sveli, ali smo ih odbranom naterali na 23 izgubljene lopte, ne znam da li im je to rekord, jer su uigrani, tačno znaju šta i kako napadaju, ali smo zadovoljni zbog tog detalja i možemo da krenemo od sutra u još jači rad“.

Zatim dodaje:

„Jako nam je bilo bitno da pobedimo i mislim da su to momci pokazali od prvog do poslednjeg momenta. Takmičarka utakmica sa naše strane, što je razumljivo.Treniramo dobro, imamo dobro atmosferu, uživam da radim s momcima na treningu, mislim i oni. Svi ovi momci ovde biće pozivani u sledećim akcijama što je zalog za budućnost i zato će mi biti neverovatno teško da odaberem igrače za prvenstvo. Što se tiče Tea, hteo je da igra, odradio je samo pola treninga i mislim da mu je aplauz koji je dobio velika nagrada, i saznanje koliko je uradio za srpsku košarku. Treba svi da mu se zahvalimo na tome. To je bio samo jedan gest da mu odamo priznanje, beogradska publika je ustala na noge i sve je jasno“.

Još dva igrača su u fazi lečenja Dragan Milosavljević i Erceg koji odrađuju veći deo treninga, a od petka bi trebali biti u punom pogonu.

Evropsko prvenstvo 2015. trajaće od 5. do 20. septembra, zajednički će ga organizovati Hrvatska, Francuska, Nemačka i Letonija, a u grupi B, koja će svoje mečeve igrati u Berlinu, nalaze se Srbija, Španija, Italija, Nemačka, Turska i Island.
Iz svake od četiri grupe – po četiri najuspešnije selekcije proći će u osminu finala, a naša grupa se „ukršta“ sa grupom A u kojoj su Rusija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Finska, Poljska i Izrael.
Sa Eurobasketa 2015 samo dve najbolje ekipe stiču direktno pravo da nastupe na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru.

Naša reprezentacija će na prvenstvu Evrope nastupiti kao vicešampion sveta, jer je, predvođena Đorđevićem kao selektorom, na prošlogodišnjem Mundobasketu stigla čak do finala, i u njemu izgubila od Sjedinjenih Američkih Država. U polufinalu je pobedila – upravo Francuze.

Pogledajte jedan interesantan detalj sa utakmice (Navijači aplaudiraju na pevanje francuske himne Marseljeze):

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login