Tenkisti Vojske Srbije osvojili su treće mesto na tenkovskom biatlonu u Rusiji

IZDVOJENO  
Tenkisti Vojske Srbije osvojili su treće mesto na tenkovskom biatlonu u Rusiji

SJAJNE VESTI IZ RUSIJE!

Tenkisti Vojske Srbije zauzeli su treće mesto u finalu Tenkovskog biatlona održanog u okviru Međunarodnih vojnih igara na vojnom poligonu Alabino u blizini Moskve. Prvo mesto zauzela je Rusija, drugo Kina, dok je Kazahstan bio četvrti.

Naši tenkisti učestvuje na ovom takmičenju od njegovog početka 2013. godine.
Ekipa Srbije su sačinjavali tenkisti niškog 36. tenkovskog bataljona: komandant Saša Todorov, komandiri tenkova Nikola Mišić i Miroslav Pavlović. Nišandžija Marjan Krstić i vozači Dejan Miljkovic, Aleksandar Đorđevic i Milivoje Tijanić.

U polufinalnoj trci ekipa Srbije je u konkurenciji sa još 12 zemalja, uz ekipe Kine, Rusije i Kazahstana izborila učešće u finalu. Pravila polufinala u trci dugoj 21 kilometar sa 36 prepreka nalažu da se sve brigade jedne reprezentacije smenjuju u štafeti na jednom tenku.

Naši tenkisti su pokazali su izuzetnu veštinu u rešavanju vatrenih zadataka i protivtenkovskih prepreka a svaki promašaj topom ili spregnutim mitraljezom kažnjavani su kaznenim krugovima. Takmičenje u polufinalu su završile ekipe Jermenije, Indije, Kirgistana i Tadžikistana. Moral tima je na visokom nivou i svi dele osećaj ponosa što će pred ministrom odbrane i najvišim vojnim rukovodiocima ostalih zemalja učesnica imati priliku da u finalnoj borbi brane boje naše zemlje.

Tim Vojske Srbije uspeo je da osvoji treće mesto na ovogodišnjem Tenkovskom biatlonu. Trka je bila napeta i puna preokreta, a uz to naša ekipa imala je peh. U poslednjem krugu naš tim nije mogao da ispali nijedan od tri projektila topom, a nije postojala mogućnost zamene tenka jer je zbog neispravnosti to već jednom učinjeno, pa je zbog toga srpska posada morala da vozi tri kaznena kruga i tako izgubi dragoceno vreme i zauzela treće mesto.

Komandant druge tenkovske posade, potporučnik Vladica Tasić, dobio je orden za jačanje međunarodne vojne saradnje.

Ovim podvigom tenkisti Vojske Srbije su pokazali su da spadaju u elitu svetskih oklopnjaka i da imaju veštinu da se mere sa predstavnicima vojski koje su neuporedivo brojnije od naše.

Pre početka finalnih borbi u Alabino je doputovao i srpski ministar odbrane, da svojim prisustvom podigne moral našoj ekipi. On je po završetku takmičenja čestitao pripadnicima Vojske Srbije na osvojenom trećem mestu.

„Mi smo mala, ali hrabra zemlja. I imamo dobru vojsku. U ovakvoj konkurenciji, među ovakvim silama, na takmičenju koje traje skoro mesec dana, čast je osvojiti treće mesto“ – rekao je ministar.

Pre negu što je došao na poligon Alabino, ministar odbrane Srbije posetio je desetara Milivoja Tijanića koji je u polufinalnoj trci povredio kičmu. On je zbrinut u Centralnoj vojnoj bolnici u Moskvi gde stručni lekarski timovi prate njegovo zdravstveno stanje. Kako pokazuju analize, njegovo zdravlje nije ozbiljno ugroženo.

Sve posade koristile su ruske tenkove T-72B3, dok je kineska ekspedicija došla svojim borbenim vozilima 96A. Na ostalih deset poligona raspoređenih od Kaspijskog mora do Vladivostoka piloti, mornari, topdžije, izviđači i vojni kuvari takmiče se u još 14 disciplina Međunarodnih vojnih igara.

Pogledajte kako je bilo na takmičenju:

Dodela medalja:

BRAVO! SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login