Fotograf Vesli Čanel opčinjen Srbijom

HUMANOST, PROMOCIJA SRBIJE, UMETNOST  
Fotograf Vesli Čanel opčinjen Srbijom

SJAJNE VESTI!

Humanitarna izložba „Srpska balkanska lepota iz perspektive jednog Amerikanca“, autora Veslija Čanela američkog fotografa iz Atlante, otvorena je u Etnografskom muzeju u Beogradu u četvrtak, 13. avgusta i trajaće do 3. septembra.

Amerikanac Vesli Čanel (61), prvi put je u Srbiju došao pre 11 godina i od tada je čak osamnaest puta boravio u našoj zemlji praveći fotografije širom Srbije.

Izložba fotografija predstavlja šestogodišnji projekat inspirisan lepotama Srbije u središtu njegove fotografske vizije uvek su dva principa:
– prvi je da vidi nevidljivo i primeti lepotu u onome što često nije uočljivo
– a dugi je oživljavanje i angažovanje fotografije, bilo da je u pitanju drvo, grad, cvet ili osoba.

Kada je u jednom američkom kafiću Vesli iz džepa izvukao zaostalu novčanicu od sto dinara, nije ni slutio da će mu to promeniti život.

„Posetio sam brata koji je tada radio u Zagrebu i došli smo u Beograd, u posetu njegovim prijateljima. Znao sam za Jugoslaviju, ali o Srbiji … pa ništa nisam znao, priznajem bio sam loš poput mnogih Amerikanaca. Prvi susret nije bila ljubav na prvi pogled. Sećam se, bilo je nepodnošljivo toplo u hotelskoj sobi, a sa ulice se do sitnih sati čula buka i žamor ljudi, pa nisam spavao celu noć. Sledeće godine sam došao na poziv da predajem o umetnosti i utisci su se promenili. Kada dođem u Srbiju, kod kuće ostavim svoj identitet Amerikanca i onda mogu da bar na nekoliko nedelja budem pravi Srbin“ – priča Čanel.

Raduje se svakom dolasku, kako kaže u „svoju Srbiju“, pa već iz aviona uživa u predelima Srbije.

Najradije odseda u Knez Mihailovoj jer voli centar prestonice, ali podjednako uživa i u Smederevu, gde otkriva tragove Rimljana, i u svežem vazduhu Zlatibora.

„U Americi kada kažete da će te negde biti u to i to vreme, onda se to strogo poštuje. Ovde to po pravilu nikada nije tako i bilo mi je zaista čudno, ali sam se navikao. A mnogi susreti i situacije se ne zaboravljaju, kao na primer kad mi je prišla žena sa jarkocrvenom bojom kose i komentarom kako nikada nije videla čudniju zelenu boju nego na jednoj mojoj fotografiji. Odgovorio sam joj da nisam video čudniju crvenu boju kose. Naravno, nasmejali smo se i evo sada sam je ponovo video u Beogradu“ – kaže Amerikanac.

U životu se bavio različitim stvarima i ta njegova lutanja dovela su ga u situaciju da bude sveštenik. Najveći mu je hobi fotografija, počeo je sa amaterskim radom 2003. godine, i ubrzo zatim ulazi u profesionalne vode, osvaja nagrade na raznim takmičenjima pa danas ima svoj studio i galeriju u Atlanti.

Sav prihod od prodaje fotografija će putem donacija biti prosleđen deci sa invaliditetom preko udruženja građana „Evo ruka“, kako bi se obezbedio prostor za svakodnevni boravak i specijalan rad sa decom sa posebnim potrebama.

Pogledajte jednu od ranijih izložbi:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login