Staša Gejo peta na Svetskom kupu za penjačice

OSTALI SPORTOVI  

SJAJNE VESTI DONOSI STAŠA GEJO!

Sedamnaestogodišnja Staša Gejo iz niškog PAEK-a osvojila je 5. mesto na Svetskom kupu u Minhenu što joj je najbolji rezultat u toj starosnoj kategoriji.

Za sedamnaestogodišnjakinju Stašu Gejo slobodno bi mogli da kažemo da je prohodala na stenama, jer je zahvaljujući ocu Slobodanu koji je alpinista i majci Vesni Pavlović koja se do nedavno takmičila u friklajbingu, vrlo rano je počela da se bavi penjanjem.

Nišlijka Staša je najtrofejnija srpska sportska penjačica na prirodnim i veštačkim stenama u svim disciplinama i kategorijama. Objašnjava kako se koncentriše pre penjanja: situacija u glavi penjača se mnogo razlikuje od onoga što običan svet smatra da mi mislimo. Svako od nas ima neke male rituale. Dođe se ispod smera, uradi se razgledanje smera, uoče se teški detalji i isplaniraju se odmori, razmišlja se o pozicijama tela tokom penjanja, o načinu hvatanja i gaženja. U trenucima kada stisak počinje da slabi ili telo izlazi iz balansa, onda se angažuje sva snaga tela da bi se sprečio pad i da bi se nastavilo kretanje. Počinjemo da verujemo da ruka koja se otvara drži, da drži noga koja već kliza i da bol koji osećamo može da se zanemari. Tako sve do vrha.

U veoma jakoj konkurenciji 80 takmičarki u disciplini „boldering“ na Svetskom kupu u Minhenu juniorka Staša je još kao 11. je ušla u polufinale, a potom kao druga u finale. Sve je to uspela ostvariti u konkurenciji legendi svetskog penjanja kao što su Šone Koksi, Akije Noguči i drugih.

„Postigla sam svoj najbolji rezultat pošto sam bila druga u polufinalu i peta u Svetskom kupu u Minhenu. Novo iskustvo biti u blizini najboljih penjača na svetu i penjanje sa njima ispred užarene mase. Događaj je bio izuzetan i ne mogu da dočekam sledeću sezonu svetskih kupova“ – napisala je Staša na svom „Facebook“ profilu.

Veoma jake pripreme radila je uz pomoć trenera-oca Slobodana, gledala je na kasetama treninge svojih idola, pamtila i hvatala njihove najuspešnije poteze. U finalu je presudilo iskustvo protivnica a Staša je svoje neiskustvo nadomestila snažnom borbom i mentalnom i fizičkom izdržljivošću, tako da joj je ovo osvojeno peto mesto veliki uspeh.

Odmora nema jer je za vikend čeka takmičenje na Prvenstvu Srbije u Užicu.

Potom će se pripremati za Svetsko prvenstvo za mlade u Italiji koje će se održati od 26. avgusta do 5. septembra, gde će mlada Nišlijka Staša Gejo učestvovati u sve tri discipline, „boldering“, „lead“ i „speed“.

Poželimo joj mnogo uspeha i dobrih rezultata.

SJAJNO!
SREĆNO STAŠO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login