Uskoro panoramska gondola na Zlatiboru

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Uskoro panoramska gondola na Zlatiboru

SJAJNE VESTI SA ZLATIBORA!

Zlatibor će uskoro obogatiti turistički sadržaj za posetioce izgradnjom gondole (uspinjače), koja bi trebala da počne sa radom u septembru sledeće godine.

Danas 19. avgusta 2015. godine biće svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju gondole a rok završetka izgradnje je godinu dana.

Ekipe preduzeća „Putevi Užice“ su, 14. avgusta, asfaltirale pristupnu saobraćajnicu za početnu stanicu. Asfaltirano je oko 100 metara pristupnog puta, a početna stanica gondole će se graditi na parceli iznad postojeće pijace. Ujedno je raspisan tender za izvođače radova.

Da podestimo, u Parizu je 2013. godine potpisan ugovor o nabavci opreme za gondolu na trasi od Zlatibora do Tornika. Gondola Zlatibor-Tornik će imati tri stanice, 55 kabina i 36 stubova nosača. Planiran je kapacitet uspinjače oko 600 lica na sat, a putovanje od početne stanice do krajnje stanice bi trebalo da traje 25 minuta sa prosečnom brzinom od 6 metara u sekundi.

Trasa će imati ukupnu dužinu od 8.936 metara i to od Zlatibora do Ribnice dužinu od 4.415 metara a od Ribnice do Tornika 4.476 metara.

Takođe dogovorena je nabavna cena opreme od 9.950.000 evra, i u tu cenu je uključena nabavka opreme za tri stanice, 36 stubova nosača, 55 kabina kapaciteta 10 osoba kao i prateća oprema i alati.

Iz Turističke organizacije Zlatibora je saopšteno  da je opremu u vrednosti od oko 10 miliona evra kupila  lokalna samouprava a prvi šleperi sa opremom stigli su na tu planinu.

„Deo sredstava smo obezbedili iz Opštinskog budžeta, dok smo za ovaj poduhvat podigli kredit da bi ga ostvarili. Izgradnjom gondole porašće i cena nekretnina na Zlatiboru i turistička ponuda će biti mnogo bolja“ – smatra predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Studija koja se bavi ekonomskoj opravdanosti gradnje gondole (uspinjače) predviđa da će se ova investicija isplatiti za period od 11 godina uz cenu karte od 5 (pet) evra.

Završetkom izgradnje uspinjače, koja će biti najduža panoramska žičara na svetu, Zlatiborski kraj će imati veću posećenost pa se planiraju ulaganja u izgradnju hotela, motela, kampove i privatni smeštaja jer se očekuje dolazak većih grupa turista i iz Srbije i inostranih iz Rusije, Grčke, Crne Gore i BiH.

Ostaje nam da se nadamo da ćemo sledeće godine uživati u panoramskoj vožnji ovom žičarom.

SJAJNO!



2 odgovora na temu "Uskoro panoramska gondola na Zlatiboru"

  1. Pingback: Uskoro dobijamo gondolu na Zlatiboru | Sjajne Vesti

  2. Pingback: "Šankanje" na Zlatiboru i ski opening na Kopaoniku - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login