Čačanin upecao soma od 18 kilograma

OSTALI SPORTOVI, ZANIMLJIVOSTI  
Čačanin upecao soma od 18 kilograma

Strastveni ribolovac „pecaroš“ Vladan Matović iz Čačka upecao je soma teškog 18 kilograma i dugog 140 centimetara u zalivu Šipovik na Uvačkom jezeru,
Koliko se zna, ovo je do sada najveći ulov ove ribe u jezeru na hiljadu metara nadmorske visine.

„Som je udario na „ružno pače“ oko šest sati izjutra i zamaranje je trajalo čitav sat. Da ga izvučem pomogli su mi članovi pecaroške ekipe sa kojom sam nedavno osvojio drugo mesto na ovdašnjoj -Šaranijadi- “ – objašnjava sretni i spretni ribolovac Vladan.

Uvačko jezero je veštačko jezero na reci Uvac, nastalo pregrađivanjem reke kod sela Akmačići, za potrebe hidroelektrane „Uvac“. Ono se nalazi na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš a iznad njega se nalaze planine Zlatar i Javor. Jezero je hrani vodom iz reke Uvac i reke Vape.
Zadnjih nekoliko godina ribolovci u Uvačkom jezeru pecaju somove teške od dva do desetak kilograma. Riblji fond je bogat a podeljeno je mišljenje da je, u ovo prvo od tri veštačka jezera u kanjonu, ribu ubacila grupa ribolovaca iz Čačka, a drugi, tvrde da su ove grabljivice ovamo zalutale ili se „provukle“ u jednom od poribljavanja. Sve u svemu bitno je da ribe za pecanje ima.

Površina Uvačkog jezera je 5.7 km2, dugačko je 25 km, a maksimalna dubina je 108 m.
Ovo jezero je bogato ribom a riblji svet Uvačkog jezera čine šaran, klen, mladica, mrena i som. Za sve ljubitelje prirode kao i strastvene ribolovce ovo jezero predstavlja atrakciju. Posetioci mogu da uživaju u prirodnim lepotama ovog predela, mogu da pecaju ribu a jezero je moguće obići čamcem.

Da su Čačani dobri pecaroši, opšte je poznato. Nije redak slučaj da su oni vlasnici ulova najvećih „kapitalaca“ i mnogi im to moraju sa poštovanjem priznati.
Mnogi će pomisliti da je ovo „ribolovačka“ priča ali dokazi su tu: Ljubomir Ilić ribolovac iz Čačka, pre nekih pet godina, upecao je u jezeru Međuvršje soma teškog skoro 75 kilograma.

Poziv za ostale ribolovce da dođu i oprobaju sreću uz pozdrav „BISTRO“.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login