Ana Dabović blista u NBA ligi

KOŠARKA  
Ana Dabović blista u NBA ligi

SJAJNE VESTI IZ WNBA LIGE!

Ana Dabović je srpska košarkašica koja trenutno igra u najjačoj ligi sveta za žene WNBA, i to u ekipi Los Anđelesa Sparks i igra na poziciji bek-šutera.

Svojom igrom, ali i zalaganjem na terenu Dabovićeva je osvojila simpatije mnogih iako je predhodno u stručnom štabu Los Anđelesa pored svih uspeha koje je postigla od poziva do dolaska nije shvaćena preozbiljno sve dok je kao rezerva zaređala sa partijama sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Interesantno je da je potom odmah u derbiju uvrštena u startnu postavu i na toj utakmici oborila je lični WNBA rekord.

Naime, na važnom meču protiv San Antonio Starsa brilijantna Ana je kao plejmejker u startnoj postavi ubacila 18 poena, čime je oborila svoj dosadašnji košgeterski rekord (14 poena Minesoti, 29. jula), šutirala je sa čak 70% uspešnosti za dva poena (7/10). Poentirala je za tri i tome dodala i jedan skok, tako da njena savršena igra se krunisala pobedom nad Starsima. Anin tim iz Los Anđelesa je trijumfovao sa 90:59, pa je sada sama na četvrtoj poziciji na Zapadu, sa učinkom 10-17, dok su Sijetl Storm (7-20) i poraženi San Antonio (7-21) u zaostatku od tri pobede.

Ana je Karijeru počela u rodnom Herceg Novom, da bi se na kratko preselila u albanski Fljamurtari. Vratila se u Herceg Novi 2008. godine, da bi sezonu kasnije otišla u grčki Aris. Nastavila je da se seli, prešla u Dinamo iz Novosibirska gde je provela jednu sezonu, zatim je igrala za poljsku Vislu i tursku TED Ankaru. U Sezoni 2013/14. igrala je za Dinamo iz Moskve, a sezonu 2014/15. je počela u turskom Ormansporu. U februaru 2015. seli se u najjaču ligu na svetu WNBA, gde potpisuje za ekipu Los Anđeles Sparks. Brilijantna Ana je tekođe član ženske košarkaške reperezentacije Srbije.
Zvanično je proglašena za najbolju igračicu (MVP) prvenstva Evrope u Mađarskoj i Rumunij 2015. godine.

Dabovićeva je u finalu postigla 25 poena i predvodila Srbiju do titule prvaka Evrope, prosečno je beležila 14,7 poena po meču i 3,2 asistencije. Dabovićeva je bila srce ženske košarkaške reprezentacije Srbije koja je ostvarila svoj najveći uspeh ikada osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu igranom u Mađarskoj i Rumuniji 2015. godine. Pobedom protiv Francuske u finalu u Budimpešti – 76:68 (15:22, 18:10, 20:17 i 23:19) prigrabljena je ne samo prva medalja za Srbiju kao samostalnu državu nego i prvo zlato u čitavoj istoriji naše ženske košarke. Ujedno je obezbeđen i direktan plasman na Olimpijske igre 2016 godine u Riju.

Pogledajte trojku Ane Dabović u meču u WNBA ligi (55 sekunda):

BRAVO ANA, SAMO NAPRED!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login