Čorbijada u Jasici kod Kruševca 30. avgusta

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Čorbijada u Jasici kod Kruševca 30. avgusta

SJAJNE VESTI ZA LJUBITELJE DOBRE ČORBE!

Jasika kod Kruševca biće domaćin u spremanju čorbi ove nedelje 30. avgusta. Ovo je najveća Čorbijada u ovom delu Srbije, tačnije u Pomoravlju.
Svi posetioci ove manifestacije imaće priliku da prisustvuju doručku koji organizuje Bela Voda.
Nakon toga sledi obilazak Muzeja klesarstva i vajarstva. U ovom Muzeju se pored velikog broja vajarskih eksponata mogu videti i fotografije rozeta od belovodskog peščara na crkvi Svetog Kneza Lazara u Birmingemu, koja je sagrađena 1967. godine, zatim fotografija crkve Svetog Marka u Beogradu koja je takođe sagrađena od belovodskog peščara… kao i skala prirodnih boja ovog kamena.
Takođe posetioci će imati priliku da prošetaju kroz Park skulptura, koji je jedinstven u Srbiji. U ovom parku se tradicionalno dodeljuju Belovodske rozete najzaslužnijim ličnostima. Prvi dobitnik kamene rozete bila je Desanka Maksimović. Matija Bećković, Emir, Kusturica, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović … su samo neki od mnogobrojnih dobitnika ove prestižne nagrade.

Takmičenje u spremanju riblje čorbe na splavu „Stari izvor“ počinje u 11 sati, kada i počinje splavarenje „Moravski spust“, Zapadnom Moravom od Bele Vode do Jasike. Svi posetioci će imati priliku da degustriraju ovaj specijalitet. Organizatori su se pobrinuli da uz degustaciju pripremljene čorbe i etno hrane posetioci uživaju i u bogatom kulturno zabavnom programu, što garantuje užitak za pamćenje.

Glavna događaj „Čorbijada“, u organizaciji Etno restorana Splav „Stari izvor“, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Kruševca i D.O.O. „Rasina plus“ sledi u Jasici, na levoj obali Zapadne Morave.

Učesnici manifestacije imaće na raspolaganju autobuse za koje su se pobrinuli Organizatori, koji će toga dana sa autobuskog stajališta ispred zgrade suda u Kruševcu prema Beloj Vodi krenuti u 8 časova.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login