Marina Maljković – srce i mozak ženske košarkaške reprezentacije Srbije

IZDVOJENO, KOŠARKA  
Marina Maljković – srce i mozak ženske košarkaške reprezentacije Srbije

SJAJNE VESTI O MARINI MALJOKOVIĆ!

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rođena je 26. septembra 1981. godine u Beogradu i ćerka je poznatog košarkaškog trenera i stručnjaka Božidara Maljkovića.

Trenerskim poslom počela je da se bavi sa svega 16 godina, a po dobijanja licence počela je samostalno da radi u KK Ušće. Tokom leta 2007. godine trenira Hemofarm iz Vršca a 2009. godine radi u beogradskom Partizanu kao trener i sa njima osvaja četiri uzastopne titule prvaka Srbije. U leto 2013. godine seli se u Francusku u Lion gde i danas živi i trenira istoimeni klub.

Od 2011. godine sa uspehom predvodi reprezentaciju Srbije i ostvaruje svoj naveći uspeh osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj 2015. godine, i ujedno direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro 2016. godine.

Kao trener koji ne pokazuje svoje emocije bez obzira na rezultat u košarkaškim i u javnim krugovima dobija nadimak „čelična lejdi“ srpske košarke. Usredsređena je na igru svog tima, svojih košarkašica, i ne želi da propusti ni jedan trenutak i da je i ona stalno „u igri“ jer svaki trenutak opuštanja mnogo košta.

A kada je van terena u svom društvu zna i te kako da uživa uz čašu belog vina, da se opusti uz dobru muziku bilo da je to srpska, francuska, starogradska ili šansona važno je samo da joj muzika otvori dušu i tu nprestaje biti „čelična ledi“ i postaje devojka koja zna da uživa u čarima života.

Teret popularnog prezimena nosi hrabro i uspela je da stvori svoje „ime i prezime“ i postala je trener za poštovanje kome se dive starije, iskusnije, pa i trofejnije kolege.

Izgradila je i odličan odnos sa svojim saradnicima, od njih traži, više i još više, i traži da su u svakom trenutku u igri i da nema opuštanja sve dok traje utakmica, jer životni moto Marine je:
„Uvek može još, uvek može bolje, uvek može više“.
Hrabre korake pravi i dovođenjem amerikanke Danijel Pejdž, vratila je srpskoj reprezentaciji Sonju Petrović, pod okrilje reprezentacije dovela je i sestre Milicu i Anu Dabović što je reprezentaciji Srbije donelo nešto posebno, neku neverovatnu energiju.

Sve je to Marina „upakovala“, posložila kockice i strpljivo bere plodove svog mukotrpnog rada. Šampionski, nema šta.

Na poziv Boška Đukanovića bila je gost KK Metalca u Valjevu:

„Velika je čast kada vam prirede ovakav prijem kakav sam imala u Valjevu, a još veća kada to rade ljudi iz košarke, koji žive za ovaj sport i puno ulažu i sebe i sredstva kako bi on bio jači, kvalitetniji i popularniji. Izuzetno sam zadovoljna što ovaj susret označava i početak jedne saradnje, za koju verujem da će u budućnosti doneti mnogo devojčica na košarkaškim terenima“ – poručuje Maljkovićeva.

Marina Maljković obećala da će sa svojim klubom iz Liona biti gost na jednoj od utakmica Metalca.

Nadamo se da će Marina uspeti da dovede klub iz Liona i tako napraviti spektakl kakav istinski navijači iz Valjeva priželjkuju već godinama.

SJAJNO!