Održana treća biciklijada Čačak-Koštunići

OSTALI SPORTOVI  
Održana treća biciklijada Čačak-Koštunići

SJAJNE VESTI IZ ČAČKA!

U nedelju 23.08. Biciklistički klub „Borac“ organizovao je biciklijadu „Čačak-Koštunići“ koja se realizovala u okviru programa „Zajednici zajedno“ koju je finansirala Naftna industrija Srbije.

Ova manifestacija je okupila oko 120 učesnika svih starosnih dobi. Nakon okupljanja na gradskom trgu, upoznavanja učesnika sa tehničkim detaljima, programom i zajedničkog fotografisanja, karavan je krenuo put Koštunića uz pratnju saobraćajne Policije.

Biciklijada je manifestacija koja nije takmičarskog karaktera i grupa biciklista se kretala takvom brzinom da su svi učesnici mogli da je prate. Vozila ispred i iza karavana vodili su računa da se očuva kompaktnost grupe, a obezbeđena su vozila za osobe koje deonicu ne mogu prevesti samostalno usled nedostatka kondicije. Razlika u nadmorskoj visini između Čačka (240 m) i Koštunića (460 m) je 220 m što na deonici od 27 km predstavlja konstantan blag uspon. Najzahtevniji uspon a koji je i većini sigurno poznat je na početku biciklijade od Lugova, preko komune u Trbušanima do 300 m iznad Vladove kafane.

Osnovno pravilo je da svi učesnici biciklijade imaju obavezu da se pridržavaju uputstava organizatora, voze u uslovima saobraćaja tj. desnom stranom puta i da poštuju saobraćajne propise.

Pauza je napravljena na polovini puta u Miokovcima gde je organizator svim učesnicima pripremio okrepljenje u vidu hladnih lubenica, bezalkoholnih pića i energetske hrane. Nakon pauze od 20 minuta nastavljena je ruta i nakon oko dva sata lagane vožnje i preveženih 28 km karavan je stigao u Eko selo u Koštuniće gde ih je domaćin preduzeće JOMIL dočekalo sa okrepljenjem u vidu domaćih specijaliteta gibanice, uštipci, pite, sokovi, čokoladice.

Lepo vreme je poslužilo karavan koji se u Koštunićima zadržao dva sata i u okviru tog vremena svi su imali na raspolaganju sportske terene, a i organizovana je trka sa MTB biciklama u discilplini eliminator. Oni najbolji su nagrađeni sa lepim poklonima, ali posebne darove dobile su i pripadnice lepšeg pola, kojih je ovaj put bilo mnogo više nego na ranijim okupljanjiima.

Povratak za Čačak takođe je bio organizovan i sproveden od strane saobraćajne policije. Svi učesnici su bili oduševljeni organizacijom, a mnogi su po prvi put u jednom danu prevezli biciklom više od 50 km i uvideli da je to idealno prevozno sredstvo sa kojim se bez većih napora može preći i veća razdaljina.

Kao što bi učesnici rekli „Ako se umorite u odlasku u povratku će Vas čekati blagi spust i uživanje u prirodi koju će te posmatrati u dolini reke Čemernice čiji tok prati put“. Takođe su pozvali sve ljude dobre volje da se pridruže sledećoj biciklijadi i istakli da „Nemа boljeg nаčinа od bicikle, prirode, svežeg vаzduhа … Nemа boljeg nаčinа od ovog koji smo Vаm uprаvo predložili, zаto nаm se obаvezno pridružite!“

Biciklistički klub „Borac“ u okviru projekta „Vozi bicikl, živi zdravo i kvalitetno“, planira u narednom periodu postavljanje nekoliko parkirališta za bicikle u Čačku, a sa početkom školske godine i edukativna predavanja za mlade o načinima vođenja kvalitetnog života. Krajem godine planirana je izložba fotografija sa svih biciklističkih događanja u gradu na Moravi i putovanja Čačana na biciklu po svetu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login