Osnovana kolonija mladih umetnika „Perspektiva Čačak“

UMETNOST  
Osnovana kolonija mladih umetnika „Perspektiva Čačak“

SJAJNE VESTI!

Obeležava se stogodišnjica od smrti čuvene srpske slikarke Nadežde Petrović koja je rođena u Čačku 1873. godine, i koja je najveća slikarka na ovim prostorima sa kraja 19. i početkom 20 veka.

Čačansko Udruženje poslovnih žena, u čast ove poznate slikarke, osniva koloniju mladih umetnika „Perspektive Čačka“, sa željom da svi mladi i neafirmisani slikari predstave svoja dela u slikarstvu, vajarstvu, grafičkom dizajnu i fotografiji.

„Naša želja je bila da ovom kolonijom koja će u godinama kojedolaze postati tradicionalna podržimo mlade i umetnost koji su u stvari naša budućnost. Naši umetnici su već uspešni, a na ovaj način mi pružamo podršku njihovom radu“ – izjavila je Maruška Topalović, jedna od organizatora iz Udruženja poslovnih žena.

Planirano je da ova manifestacija  traje sedam dana, a učešće je prijavilo 11 učesnika-umetnika.

Nadežde Petrović je već 1900. godine imala svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu, a 1912. godine u Beogradu otvara slikarsku školu gde svoje umeće prenosi na polaznike umetničke škole. Kao dobrovoljac bolničarka sudeluje u Prvom balkanskom ratu, sa srpskom vojskom 1913. i 1914. godine. Umrla je 1915. godine od tifusa u Valjevu, gde je bila na dužnosti dobrovoljac bolničarka. Iza sebe je ostavila mnoga poznata umetnička dela po kojima je pamte njeni obožavaoci i sledbenici.

U petak 4. septembra u 17 časova u dvorištu Muzeja grada biće prikazana završna izložba, na kojoj će studenti završnih godina Fakulteta primenjenih i likovnih umetnosti izložiti svoja najbolja ostvarenja.

Ovu manifestaciju podržaće privrednici iz Čačka, a generalni sponzor ove Kolonije je škola stranih jezika „Lingo“, čija vlasnica Leposava Nikolić smatra da ovim podržavaju ne samo mlade već i kulturu u Čačku.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login