Neolitsko nalazište Pločnik „naselili“ srednjoškolci

OBRAZOVANJE, SPOMENICI  
Neolitsko nalazište Pločnik „naselili“ srednjoškolci

SJAJNE VESTI IZ PROKUPLJA!

Želeći da privuku zainteresovane i znatiželjnike, nedavno je završena rekonstrukcija izuzetno zanimljivog neolitskog sela, sa pet neolitskih kuća od autentičnog materijala – drveta i blata, koje uspešno predstavljaju način života neolita.

Želeći da osete način života ljudi u doba neolita, dvadesetak srednjoškolca iz Topličkog okruga, odlučilo se da učestvuju od 25. do 28. avgusta u prvom kampu na neolitskom nalazištu Pločnik.

Prvi put u svom životu su osetili čari spavanja u neolitskim kućama, pekli hleb na način iz tog doba, kosili travu i radili druge poslove na identičan način kao u doba neolita.
A tek kakva se iskustva stiču posle prve prospavane noći u netaknutoj prirodi, za mnoge učesnike kampa su različita, ali za većinu su jedinstvena, jer ovo treba doživeti.

„Bilo je super, družili smo se, a ovo je prvi put da sam spavao na ovakvom prostoru. Kreveti od slame i drveta, bili su pomalo neudobni, ali mi nije smetalo“ – oduševljeno priča učenik prokupačke Gimnazije Stefan Cicmilović.

I svi ostali ne kriju zadovoljstvo što su se odlučili na boravak u kampu, i smatraju da je ovaj kamp jako lepo iskustvo koje donosi i dobru zabavu i korisne informacije o ovom izuzetnom arheološkom prostoru.
A njihova poruka je jedinstvena, dođite da vidite ono što smo mi videli i uživaćete kao što smo mi.

Arheolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković najavila je da je ovaj kamp uvertira za narednu godinu kada postoji mogućnost da se kamp organizuje kao međunarodni.

Kamp je deo projekta „Oživimo neolit“ koji su organizovali Grupa mladih „Volonteri Prokuplja“ i Narodni muzej Toplice, a imali su podršku Ministarstva omladine i sporta i Resurs centra -edukativnog centra Kruševac.

Pločnik je arheološki lokalitet vinčanske kulture u istoimenom selu, kraj obale reke Toplice, nedaleko od Prokuplja, 12 km od Kuršumlije. Kompleks arheološkog naselja zauzimalo je površinu od 120 hektara, koju je činilo nekoliko celina, ograničenih sa tri strane vodotokovima reka.

Neolitsko naselje Pločnik je slučajno otkrio 1927. godine Miodrag Grbić, tadašnji kustos Narodnog Muzeja u Beogradu i tu su pronašli peć i posude za topljenje, ukrašene bakrom. U ranijim istraživanjima tu su pronađeni bakarni predmeti, kao i rude azurit i malahit, koje se tope na 700 stepeni Celzijusa iz kojih se dobija metal bakar.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login