Mark Keting pešači od Beograda do Krfa za srpsku decu

HUMANOST  
Mark Keting pešači od Beograda do Krfa za srpsku decu

Da se zna da i mi imamo zeta Irca-Srbina, koji je spreman da svojim trudom prikupi novac i pomogne deci u Srbiji oboleloj od raka.

Mark Keting rodom iz Dablina se prijavio u misiju Crvenog krsta, da kao dobrovoljac pomogne civilima u bivšoj Jugoslaviji, u toku građanskog rata, ne sluteći da će mu srce zarobiti Beograđanka.

1994. godina mu je srećna jer upoznaje Vesnu Petrović, koja je bila na istom zadatku, i rađa se ljubav „na prvi pogled“ i već sledeće godine počinju zajednički život, život pun sreće i radosti.

Da li je njihova veza igra sudbine, kako navode u dnevnom listu Alo, teško je dokazati, jer sreću da preživi Albansku golgotu imao je Vesnin deda Dobrosav Petrović iz Radlja. Sa srpskim dobrovoljcima dolazi na Krf gde oboleva od opakog tifusa i kao svi bolesnici trebao je da završi na dnu mora. Igrom slučaja prijatelj ga prepoznaje i spašava ga od sigurne smrti. Pošto se oporavio sa svojom jedinicom odlazi u Marselj da se bori na zapadnom frontu, ali se 1917. ponovo vratio u Grčku.

Sada sledi zaplet: među solunskim jurišnicima nalazili su se i pripadnici jednog irskog puka koji je predvodio Markov pradeda potporučnik Tomas Frederik Von. Zajedničkim snagama njih dvojica su te 1918. godine probili solunski front i kasnije oslobodili Srbiju.

„Možda su se i upoznali, đavo će ga znati. Svejedno, mene je inspirisala njihova upornost i neverovatna želja za životom, slična onoj koju imaju i deca koja se bore protiv opake bolesti. Zbog toga ću za njihove živote pešačiti istim putem kojim su za moj i život moje supruge prepešačili moj prededa i njen deda“ – ponosno priča Mark.

Srpski zet se odlučio da krene na put dugačak 2.000 kilometara, istim putem kojim se pre 100 godina, povlačeći se prema Krfu pešačili srpski dobrovoljci, a povratak u Srbiju takođe peške preko Kajmakčalana i to onim putem kojim su oporavljene srpske armije, uz pomoć saveznika, u nezadrživom jurišu probile Solunski front. Društvo će mu praviti samo njegov verni pas Paja!

Polazak na ovaj dugi put, kako kažu u listu Alo, planiran je za ponedeljak ispred instituta za onkologiju. Na putu dugom 2000 kilometara Mark planira da prepešači pet država: Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i pri povratku Makedoniju.

Ovo nije prva akcija kojom Mark želi pomoći narodu Srbije. Pre dve godine se otisnuo na put dug oko 6.000 kilometara (vozeći bicikl od Dablina do Beograda i nazad) i na tom putu prikupio novac za kupovinu vredne medicinske opreme za Institut majka i dete. To je učinio u čast 20-godišnjice poznanstva sa suprugom Vesnom.

Isto tako je prošle godine posredstvom njegove fondacije „Whitewater“ i uz pomoć srpskih iseljenika prikupio dva šlepera za pomoć nastradalim u poplavama.

Ukoliko želite da budete deo ove humanitarne akcije, donirajte sredstva, uplatom na dinarski tekući račun Udruženja “Uvek sa decom”, broj:145-24049-93 kod Marfin banke ili za devizne uplate u evrima IBAN RS35145007080000118640 sa naznakom za akciju “Hodam za njihov život”. Svoje priloge možete uplatiti i slanjem SMS poruke na broj 4080. Sav novac biće upotrebljen za kupovinu Infuzomata.

Našem zetu Marku u društvu njegovog psa Paja, želimo srećan put i da nam se živi i zdravi vrate.

BRAVO I SREĆNO MARK!

SJAJAN PRIMER HUMANOSTI!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login